Смисълът на промените е да не се демотивират евентуалните кандидати

...
Смисълът на промените е да не се демотивират евентуалните кандидати
Коментари Харесай

Бивш конституционен съдия: Димитър Главчев ще е в конфликт на интереси като служебен премиер

Смисълът на измененията е да не се демотивират възможните претенденти да одобряват, защото без законовите промени те биха изгубили позициите си, откакто приключат активността си като длъжностен министър-председател. Това сподели в предаването " Денят онлайн " по Нова Нюз някогашният парламентарен арбитър Благовест Пунев във връзка свиканото на следващия ден изключително съвещание на Народното събрание с една точка – окончателното приемане на измененията в Закона за Българска народна банка, импортирани от и. Целта е да може избраният за длъжностен министър председател Димитър Главчев  Димитър Главчев Димитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в да поеме поста, тъй като до момента тази опция не съществуваше.

Досега в закона беше записано, че шефът и подуправителите не могат да правят друга активност с изключение на преподавателска или като членове на органите на сдружения, в които Българска народна банка взе участие, или на интернационалните организации, свързани с нейната активност. С измененията към тези изключения се прибавя и заемането на длъжността на длъжностен министър-председател. Ако някой от шефовете на банката заеме този пост, му се разрешава да излезе в неплатен годишен отпуск, до момента в който упражнява функционалностите на министър председател. Така се цели същият човек да може да се върне по-късно назад на поста си в Българска народна банка. Със същия законопроект се вършат промени и в Закона за Сметната палата и в Закона за омбудсмана. За шефа на Сметната палата и омбудсмана и техните заместници се планува същата опция - да извършват по изключение длъжността на длъжностен министър-председател, както и да излязат в неплатен годишен отпуск, до момента в който оглавяват служебно държавно управление, тъй че след това да могат да се върнат на досегашните си постове.

При номинирания за министър председател Димитър Главчев  Димитър Главчев Димитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик. Депутат от партия ГЕРБ в има прочут спор на ползи, защото активността на Сметната палата визира целесъобразното разходване на обществените финанси. Председателят на тази институция като началник на изпълнителната власт ще се разпорежда с обществени финанси. Въпросът е проблематичен, би могло да се сложи пред Конституционния съд, съобщи Пунев.

Номинациите за министри ще се вършат след диалози с партиите, само че той ще поеме отговорността за решенията си за министри и президентът ще бъде задължен да издаде декрет за назначението на служебното държавно управление, т.е., дейностите му са при обвързана подготвеност. А при предходното състояние беше противоположното, президентът беше началник на изпълнителната власт, превръщахме се в свръхпрезидентска република, уточни някогашният парламентарен арбитър.

При настоящето състояние президентът остава на поста си, като ще има и опция за надзор върху изпълнителната власт, добави той.

По думите му служебното държавно управление ще работи като пълностоен кабинет.

По отношение на конституционните промени в частта им за правосъдната промяна няколко неща са радикалните и новите. Основното е, че основният прокурор към този момент не е на върха на субоординираната пирамида, както до момента, съобщи Благовест Пунев.

Той означи, че това, което е направено през миналите девет месеца за правосъдната промяна, е задоволително, въпросът е по какъв начин ще се ползва.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР