Смисълът на Консултативните съвети е участниците по продуктовата верига да

...
Смисълът на Консултативните съвети е участниците по продуктовата верига да
Коментари Харесай

Министър Вътев: Смисълът на Консултативните съвети е участниците по продуктовата верига да поставят задачи на администрацията

Смисълът на Консултативните препоръки е участниците по продуктовата верига да слагат задания на администрацията и да търсим решения на проблемите. Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на Консултативния съвет по месото и яйцата, който се организира в Министерството на земеделието и храните. Той акцентира, че никоя асоциация не съществува и не действа сама за себе си. Всички сме в една агрохранителна верига, в тази ситуация по месото. Имат място и зърното, и фуражите, фермите, кланиците, преработвателите, селекцията и търговията. Това е пътят на месото до трапезата. Много ни е значимо в консултативните препоръки да вземат участие с изключение на изпълнителни шефове на асоциации, и производителите - хората, които действително са в тази верига и всички да опознаем взаимоотношенията от полето до масата. Да търсим синергия и способи за коопериране, с цел да станем по-успешни на пазара. Важно е да търсим и работещи модели, от чужбина, които са използвани у нас, с цел да бъдем по-ефективни, уточни още министър Вътев.

В съвещанието взе участие и отрасловият заместник-министър на земеделието и храните доцент Деян Стратев.

Председателят на Асоциацията за отглеждане на породата Ил дьо Франс в България доктор Егения Ачкаканова поздрави управлението на Министерство на земеделието и храните за самодейността за основаването на консултативни препоръки. Тя съобщи, че разговорът, който ще се реализира на тези препоръки, ще докара до позитивен резултат. Така ще има опция да се обърнем към положителните практики на европейските страни, да взаимодействаме и да помогнем на нашите животновъди и производители. За да имаме резултат, би трябвало да увеличим поголовието на всички типове и породи в България, с цел да имаме суровина, от която да произвеждаме и да предлагаме на българския пазар и да достигнем най-малко отчасти равнищата преди години, когато изнасяхме както живи животни по този начин и модифицирана продукция, сподели още доктор Ачкаканова.

Председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков също приветства концепцията на министър Вътев за сформирането на консултативните препоръки и посоката за сливане на цялата хранителна верига. Идеологията е да се стигне от фермата до крайния консуматор. Приветстваме и концепцията за кооперирането. Бъдещето на българския фермер е в кооперирането и даването на по-качествена продукция на българския консуматор, сподели още той.

В срещата бяха направени връзки по цялата верига, каквато е и задачата на тези препоръки по този начин след една година може да имаме резултати на пазарни равнища, задоволеност и качествени индикатори, които и да усъвършенства здравословното положение на хората, разяснява ръководителят на Борда по говеждо и агнешко месо Стефка Боева.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР