Сметната палата отказа да завери отчета на Софийския университет Св.

...
Сметната палата отказа да завери отчета на Софийския университет Св.
Коментари Харесай

Сметната палата не завери отчета на СУ, платили в брой за къща в Черноморец

Сметната палата отхвърли да завери доклада на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ за 2016 година, тъй като не дава вярна и почтена визия за неговото финансово положение и имущество. 

В Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ не е обезпечена еднаквост на информацията сред данните в макета на систематизираната оборотна ведомост, систематизираните данни от оборотните ведомости на структурните звена към университета и счетоводните бази данни. Сметната палата няма убеденост кои са достоверните данни и какви са действителните им стойности. Има риск част от активите като компютри, машини, уреди, икономически инвентар и други, да не се водят на доклад, настояват от Сметната палата. 

Като образец от одитната институция показват, че по сметката „ Компютри и хардуерно съоръжение “ в салдото на университета са отразени 9 235 594 лева, сборът от оборотните ведомости на звената по същата сметка е 9 029 279 лева, а при инвентаризацията са открити 4 557 206 лева По сметка „ Други машини, уреди, съоръжение “ в салдото са отразени 28 400 442 лева, сборът от оборотните ведемости на звената по сметката е 25 449 447 лева, а при инвентаризацията са открити 17 866 889 лева За несъответствията не са предоставени документи, както и не са документирани неналичия и остатъци при осъществяването на годишната инвентаризация.

Не е спазен редът за отчитане на интервенциите в системата на електронни бюджетни разплащания – СЕБРА. По този метод могат да се отсрочват заплащания на предпочитани разноски за сметка на други. СЕБРА действа над 15 година в обществения бранш и разрешава Министерството на финансите да управлява авансово разплащанията, само че макар условията, тя към момента „ не действа “ за Софийския университет.

Констатирани са нарушавания на наредбите на Закона за ограничението на заплащанията в брой. През 2016 година продължава практиката с парични средства от касата на Софийския университет - Ректорат (получени с разходно касов ордер от касиера), т.е. в брой, а не по банков път, да се възстановяват гаранции за осъществяване и присъединяване в процедури по публични поръчки, посредством внасяне по банковата сметка на контрагента, както и да се изплащат неведнъж служебни задатъци на стойност над 10 000 лева и да се внасят суми по банковите сметки на снабдители за отговорности, на стойност над 10 000 лева. 

В брой е заплатен и неподвижен парцел - вилна еднофамилна постройка в гр. Черноморец, на стойност 58 725 лева, което е жестоко нарушаване на закона. 

Съгласно съглашения от 2014 до 2016 година сред ректора на Софийския университет и шефа на Научноизследователския бранш (НИС), от валутната сметка на НИС в Българска народна банка са предоставени заемообразно на Софийския университет средства, общо в размер на 4 млн. лева, за покриване на краткотраен дефицит за погашение на заплати, както и за други настоящи разноски. Произходът на средствата по сметката е от предплатени преводи по интернационалните стратегии и планове, финансирани със средства от Европейския съюз, както и по контракти с задгранични компании, които се извършват от НИС. Към края на 2016 година на НИС не са възобновени 3 143 185 лева, макар нуждата от средства за осъществяването на плановете на института. Използването на целевите средства за други цели попречва заплащането на разноски по интернационалните планове и основава предпоставки за налагане на финансови корекции и наказателни лихви.

За откритите нарушавания и отхвърли за легализация на Годишния финансов доклад на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ за 2016 година са известени Народното събрание, Министерството на финансите, Министерството на образованието и науката и Националната организация за приходите. 

Незадоволителното положение на финансовата дисциплинираност в Софийския университет се удостоверява и от инспекцията за осъществяването на рекомендациите по одитния отчет за сходство при финансовото ръководство на Софийския университет “Св. Климент Охридски ” за интервала от 01.01.2013 година до 30.06.2015 г. 

В него Сметната палата е дала 37 рекомендации за възстановяване на финансовото ръководство на обществените средства на ректора на Софийския университет. При осъществения следващ надзор за осъществяването им е открито, че 22 от тях са изпълнени, а 15 са оценени като неизпълнени, изпълнени отчасти или в развой на осъществяване, което съставлява 41 на 100 от дадените рекомендации и образува оценка за фиктивен метод при осъществяването им.
От Сметната палата прецизират, че не са подхванати дейности за освобождение на парцели – държавна благосъстоятелност, от наематели, чиито контракти за наем са изтекли и същите не престават да употребяват парцелите, без да заплащат наем и разноски за консумативи. Не са подхванати дейности за събиране на дължимите суми от тях. 

Цитирани са още неизпълнени рекомендации от СУ, като от Сметната палата са дали 6-месечен период, след което отново ще извършат инспекция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР