Сметната палата оповести резултатите от извършен одит на бюджетните разходи

...
Сметната палата оповести резултатите от извършен одит на бюджетните разходи
Коментари Харесай

Колко изхарчи БНБ през 2018-а?

Сметната палата оповести резултатите от осъществен одит на бюджетните разноски на Българската национална банка (БНБ) и тяхното ръководство през 2018 година. Проверката посочила, че разноските на Централната банка - в общ размер на 96 128 хиляди лева, са осъществени "в рамките на стойностните предели на обособените разходни индикатори, одобрени от Управителния съвет на Българска народна банка и заложени в бюджета на банката за 2018-а ".

Уточняваме, че Българската национална банка има независим бюджет, който се приема от УС на Централната банка на съображение член 16, т. 13 и член 48, алинея 1 от ЗБНБ. Приетият от управителния съвет бюджет на централната банка се обнародва в Държавен вестник и се показва в Народното събрание.
Разходите по бюджета на Българска народна банка са класифицирани в два съществени раздела - Раздел I "Разходи за прехрана на Българска народна банка " и Раздел II "Инвестиционна стратегия ", в обсега на които са включени обособените разходни индикатори.

Одиторите осведомят, че осъществените и регистрирани разноски по Раздел I - "Разходи за прехрана на Българска народна банка " от бюджета на Българска народна банка за 2018 година са на обща стойност 88 169 хиляди лева при планувани средства в размер на 102 937 хиляди лв.. Постигнатото осъществяване по отношение на одобрения бюджет на раздела за годината е 85.7 на 100.

Разходите, свързани с издръжката на паричното обращение

са на стойност 24 825 хиляди лева, или 91.3 на 100 от одобрения бюджет. С най-важен дял в цената на индикатора са разноските за произвеждане на нови монети – 16 032 хиляди лева (в това число за разменни монети – 14 407 хиляди лева и за юбилейни и възпоменателни монети – 1 625 хиляди лева.), разноските за произвеждане на нови банкноти – 8 215 хиляди лева, и разноските за консумативи, свързани с обработката на банкноти и монети – 169 хиляди лв..

Колкото до неизразходваните средства по индикатора, те възлизат на 2 370 хиляди лева и се дължат на: несбъднат тираж за банкноти, в резултат на веселба на доставка на банкнотна хартия; реализирани по-ниски цени при осъществяване на социална поръчка за доставка на консумативи, свързани с обработка на банкноти и монети; невъзникнала нужда от осъществяване на разноски по отношение на обработката на скъпи колета с банкноти и монети; по-малко случаи на повреди и повреди в оборудването, употребявано в касовата дейност; непроведен спомагателен конкурс за монети, отвън монетната програма; употребявани по-малко средства за изявления и реклама в медиите, по отношение на състезанията за възпоменателни монети, прецизират специалистите на Сметната палата.

Отчетените разноски за материали, услуги и обезценка

са на обща стойност 28 386 хиляди лева, или 76 на 100 от плануваните в бюджета за 2018 година средства. Разходите за материали възлизат на 940 хиляди лева и са образувани от изхарченото за: горива и аварийни елементи за превоза – 279 хиляди лева.; за писалищен материали – 235 хиляди лева.; за материали за хигиена – 160 хиляди лева.; материални ресурси – 193 хиляди лева, аварийни елементи за ремонт на дълготрайни активи – 52 хиляди лева, и разноски за други материали – 21 хиляди лв..

Извършените разноски за външни услуги са на стойност 16 706 хиляди лева или 76.6 на 100 от плануваните. С максимален дял в цената на индикатора са разноските за: абонаментни такси за поддръжка на софтуерни артикули – 3 668 хиляди лева.; за защита по контракти с Министерство на вътрешните работи и други – 2 789 хиляди лева.; за абонаментно поддържане на техника – 1 911 хиляди лева.; за налози и такси – 1 326 хиляди лева.; за ремонт на съществени здания – 1 325 хиляди лева.; за абонаментни такси за Bloomberg, Reuters и други системи – 1 121 хиляди лева, и за прилагане на наложителни модули в TARGET-2 – 1 030 хиляди лв..
В обсега на разноските за външни услуги са включени и разноски за: електрическа енергия – 795 хиляди лева, пощенски, телефонни услуги – 572 хиляди лева.; абонаментни такси за "Борика " АД – 532 хиляди лева.; топлинна сила и вода – 246 хиляди лева.; външни услуги за колите (ремонтни работи и др.) – 235 хиляди лева.; правосъдни каузи и други правни услуги – 215 хиляди лева.; консултантски услуги – 213 хиляди лева.; наеми на паркоместа и други – 126 хиляди лева.; банкова и икономическа периодика и преводи на стопански издания – 108 хиляди лева.; защита на труда и профилирано работно облекло – 147 хиляди лева.; застраховка на постройките и имуществото на Българска народна банка – 101 хиляди лева.; одит от интернационална одиторска компания – 104 хиляди лева.; ремонт на машини, уреди и други – 79 хиляди лева.; профилактични медицински прегледи - 47 хиляди лева.; разгласи и реклами – 16 хиляди лв..

Одитът демонстрира още, че разноските за обезценка са на стойност 10 741 хиляди лева или 75.1 на 100 от одобрения бюджет по индикатора.

Разходите за личен състав

на Централната банка през 2018-а са в общ размер на 29 303 хиляди лева, което съставлява 99.1 на 100 от одобрените за годината разноски. В обсега на разходния индикатор са включени: разноски за списъчен състав - средства за съществени и спомагателни хонорари и осигурителни вноски на щатните чиновници на Българска народна банка – 27 935 хиляди лева.; за несписъчен състав - изплатените хонорари по цивилен контракти (за консултантски, правни и други услуги) – 169 хиляди лева.; и разноските за начислени хранителни запаси за отговорности към личния състав (съгласно МСС 19) – 1 199 хиляди лв..

Изплатените през одитирания интервал средства за в допълнение материално стимулиране на чиновниците в Българска народна банка (в това число шефа, подуправителите и членовете на УС на БНБ) и за целеви награди са на обща стойност 6 829,7 хиляди лв..

Що се касае до разноските по Раздел II "Инвестиционна стратегия " от бюджета на Българска народна банка за 2018 година, те са на обща стойност 7 959 хиляди лева при планувани средства в размер на 24 550 хиляди лева, като постигнатото осъществяване по отношение на одобрения бюджет на раздела за годината е 32.4 на 100.

Инвестираните средства,

свързани с финансирането на ново строителство и за реорганизация и рационализация, са на стойност 115 хиляди лева, или 1.7 на 100 от одобрения бюджет по индикатора за годината. Неизразходваните средства по индикатора са в размер на 6 765 хиляди лв..

"Сред главните аргументи за неосъществените разноски са: неизразходвани средства за публични поръчки, нестартирали или неприключили през 2018 година, свързани с неприключил развой на правене на техническа документи за постройката на Българска народна банка на пл. "Княз Александър І ", обжалвана социална поръчка за планиране и строителство на КИЦ в Пловдив, неподаване на предложения за присъединяване за социална поръчка за демонтажни действия по облицовката, оценка на положението и краткотрайна консервация на колони на постройката на Централно ръководство на Българска народна банка и други ", коментират от Сметната палата.

Разходите за придобиване на машини и уреди, транспортни средства

са в размер на 2 678 хиляди лева, или 50.3 на 100 от плануваните. Отчетените към 31 декември 2018 година разноски по индикатора са свързани със: закупуване на съоръжение, належащо за реализиране на емисионно-касовата активност, в това число доставка и монтаж на банкнотообработваща система, лабораторно съоръжение за разбор на банкноти и други - 1488 хиляди лева.; закупуване на служебни коли – 802 хиляди лева.; уголемение и възобновяване на системите за сигурност в Българска народна банка – 70 хиляди лева.; закупена цветна цифрова мрежова печатна машина – 265 хиляди лева.; разноски за друго съоръжение и обзавеждане – 53 хиляди лв..

Инвестициите в осведомителни системи

са на стойност 5 166 хиляди лева и образуват дял от 41.9 на 100 от плануваните в бюджета за 2018-а.

Нереализираните разноски се дължат главно на: невъзникнала нужда от закупуване н нови/допълнителни лицензи; неизразходвани средства за софтуерни разработки, компютърна техника, заради нестартирали или стартирали, само че неприключили публични поръчки през 2018 г.; заради обстоятелството, че не се е наложило закупуване на ИТ съоръжение, машини и материали.

От заключението на специалистите на Сметната палата излиза наяве, че ръководството на процесите по обмисляне, осъществяване и отчитане на бюджетните разноски на Българска народна банка подхожда на законовите условия във всички основни аспекти.Това се отнася и до ръководството на процеса по възлагане на публични поръчки, който инспекторите също са инспектирали.

Както "БАНКЕРЪ " към този момент писа разноските за издръжката на Българската национална банка през 2019 година ще бъдат увеличени с близо 10 на 100. Според документа през тази година издръжката на Българска народна банка ще коства 112.8 млн. лева, като спрямо бюджета за 2018 година размерът й е повишен с 9.9 млн. лв.. От Централната банка обясниха нарастването като "комбиниран резултат от нарастване на плануваните средства за разноски за прехрана на паричното обращение, за външни услуги и на разноските за личния състав и за административни разноски и от понижение на разноските, свързани с присъединяване на Българска народна банка в Европейската система на централните банки, и на средствата, планувани за материали и обезценка ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР