Сметната палата извърши първия си ИТ одит – на Информационната

...
Сметната палата извърши първия си ИТ одит – на Информационната
Коментари Харесай

Сметната палата извърши първия си ИТ одит

Сметната палата извърши първия си ИТ одит – на Информационната система за ръководство и наблюдаване (ИСУН) на средствата от Европейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ) за интервала 2014-2020 година и нейното ръководство. Проверката обгръща интервала от 1 януари 2016 година до 31 декември 2021 година.

Системата ИСУН 2020 оказва помощ за понижаване на административната тежест за бенефициерите посредством електронизация на разнообразни процеси, като:

-водене на електронни административни производства пред Управляващите органи на оперативните стратегии по даването на безплатна финансова помощ, верификация на осъществените разноски, установяване на финансови корекции;

-изграждане и поддържане на електронна одитна пътека;

-значително понижаване на документооборота на хартия на всички стадии на един план – кандидатстване, оценка на подадените планови оферти, отчитане, осъществяване, надзор, връзка и верификация;

-ограничаване на случаите на искане и даване на една и съща информация по няколко пъти под формата на разнообразни документи посредством електронизация на процесите. 

Поддържането на Информационната система е предоставено на Дирекция „ Централно координационно звено “ в Министерството на финансите.

Основният информативен център, който обслужва системата, е ситуиран в Държавния хибриден частен облак, който понастоящем се поддържа от Изпълнителна организация „ Инфраструктура на електронното ръководство “. Достъпът до системата се дава съгласно потребителските права на потребителите: Бенефициери, Управляващи органи, Сертифициращ орган и Одитен орган.

ИСУН 2020 се състои от два съществени модула: обществен и вътрешен. Публичният модул (https://eumis2020.government.bg/) дава систематизирана информация за финансовото осъществяване на стратегиите (договорени и изплатени средства), общо и на разнообразни равнища – стратегия, предпочитана ос, под-приоритет, процедура. Чрез общественият модул се реализира и електронното кандидатстване на бенефициерите.

Вътрешният модул (https://umis2020.government.bg/) е предопределен за работа на звената за ръководство и наблюдаване на стратегиите, одитиращи и сертифициращи органи и посредством него се откриват нови процедури, правят оценка се планови оферти, подписват се контракти, регистрират се и се следят резултати. 

За интервала 2016-2021 година във вътрешния модул на ИСУН 2020 са регистрирани над 5100 потребителя. Общо в модулите за електронно кандидатстване и отчитане са регистрирани над 171 500 потребителски профила и над 59 800 регистрирани претенденти. От Звеното за техническа поддръжка (Help Desk) на системата са обработени над 16 400 поръчки.

Изграждането и обезпечаването на действието на ИСУН 2020 за програмен интервал 2014-2020 година се прави с финансиране по оперативна стратегия „ Техническа помощ “ 2007-2013 година на стойност към 1.6 млн. лв..  През програмния интервал 2014-2020 година развиването и поддръжката на системата е обезпечено със средства по оперативна стратегия „ Добро ръководство “ 2014-2020, като за интервала 2016-2021 година са подписани контракти с външни реализатори за над 10 млн. лв..

Заключението от направения одит е, че: осведомителната система за ръководство и наблюдаване – ИСУН 2020, има сериозен капацитет да обезпечава ръководството на средствата от външни източници с нужните данни и информация с помощта на основаната организационна конструкция за ръководство на системата. Положително въздействие оказва и въведената рамка за: наблюдаване на активността за ИТ обезпечаването на ръководството на средствата; за инспекция дали се съблюдават условията на документите за осведомителна сигурност; основаване на аварийни копия и архивиране и документиране на измененията, както и обезпечените запаси (финансов и експертен) за поддържане, усъвършенстване и развиване на системата и други.

Независимо от това, успеваемостта на ИСУН 2020 за обезпечаване на информация и данни за ръководството на средствата е лимитирана заради:

-липсата на стратегическо обмисляне на дейностите за ръководство на системата и на процедури за възлагане на действия на външни реализатори по поддържането и развиването ѝ;

-ограничените благоприятни условия на системата да генерира данни в разнообразни сечения и равнища на обобщаване;

-установените неточни данни от изходите на системата заради проблеми при извличането на систематизирана информация от нея;

-необходимостта от актуализиране на вътрешни правила и процедури за ръководство на ИСУН 2020.

Сметната палата е дала 24 рекомендации на министъра на финансите за възстановяване на ръководството на системата.

Екипът на Сметната палата, направил одита, получи годишната премия институцията „ Екип на 2023 година “ за най-високи професионални достижения.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР