Сметките за парно се оказаха незаконни. Върховният административен съд отмени

...
Сметките за парно се оказаха незаконни. Върховният административен съд отмени
Коментари Харесай

Съдът обяви сметките за парно за незаконни

Сметките за парно се оказаха противозаконни. Върховният административен съд анулира текстове от наредбата за топлоснабдяването. Висшите магистрати одобряват, че във формулата за установяване на сметките за парно са включени съставни елементи, които не регистрират справедливи индикатори. Такъв е методът за установяване на каузи на отдадената топлинна сила в сградната апаратура, която би трябвало да заплащат всички живеещи в блоковете, без значение дали употребяват или не централното отопление. Отменена е и наредбата, съгласно която пломбиран нагревател, в случай че няма конфигуриран топломер, се приравнява на отоплително тяло без апарат за дялово систематизиране, което дава право та топлинните счетоводители да му начисляват цена за цялостна мощ, даже и да не е пускан.
Също по този начин съгласно Върховен административен съд не може със задна дата да се вкарват нови способи за установяване на прогнозните количества топлинна сила и правене на изравнителна сметка. Оспорваната от осем жители разпоредба за топлоснабдяването е влезнала в действие на 12 март 2020 година и съгласно една от нейните разпореждания ще важи за почналия през октомври 2019 година отоплителен сезон по отношение на прогнозните количества, които образуват настоящите месечни сметки, и правенето на изравнителните. Точно през август 2020 година софиянци получиха големи изравнителни сметки. Дължимите суми за доплащане бяха сред 100 и 800 лева на фона на поевтинелия доста природен газ и връщане от надплатените през 2019 година пари след понижението на цената на съветския газ със задна дата. Това накара столичани всеобщо да се жалват от августовските си сметки и енергийният регулатор и отрасловото министерство започнаха инспекции по случая. В последна сметка не откриха никакви нормативни нарушавания.
Сега обаче Върховен административен съд вижда казуса точно в използването със задна дата на новия метод за установяване на прогнозните и изравнителните сметки. В решението на съда се показва, че съгласно член 14 алинея 2 от Закона за нормативните актове " противоположна мощ на нормативен акт, публикуван въз основа на различен нормативен акт, може да се даде единствено в случай че такава мощ има актът, въз основа на който той е публикуван ". В случая обаче преходната и заключителна наредба в наредбата за топлоснабдяването и издадена на съображение член на Закона за енергетиката, който е акт с по-висока степен, само че който не е придадена противоположна мощ. Затова и изчисляването на към този момент изчислени планирани сметки по нов метод е нелегално.
Висшите магистрати също по този начин считат, че при приемането на наредбата от Министерството на енергетиката, което тогава бе ръководено от Теменужка Петкова от ГЕРБ, не е изпълнено условието на Закона за нормативните актове за неприкритост и мотивираност на административния акт. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР