Смесването на партиди от Украйна и от български и европейски

...
Смесването на партиди от Украйна и от български и европейски
Коментари Харесай

Украинското зърно се третира с препарати, които са забранени в България, алармират специалисти

„ Смесването на партиди от Украйна и от български и европейски производители е ужасно поради метода, по който се отглеждат тези култури. В Украйна се употребяват препарати за растителна отбрана, които са безусловно неразрешени в България и в Европейски Съюз. “

Това разгласи в ефира на Euronews Bulgaria Радостина Жекова от Добруджански съюз на зърнопроизводителите.

„ Полската работа, която управлява храните, го е потвърдила. Нашите мълчат. Вчера бе казано, че има такива неща. Къде ги е имало, кои партиди, за какво не са спрени – министърът мълчи “, уточни доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански политики към Българска академия на науките.

Според Жекова, предлагането за възбрана на импорт на аграрни артикули от Украйна е решение в кратковременен проект, тъй като тази възбрана за импорт ще бъде в границите на два месеца.

 
Идеята беше да може да бъде отворен прозорец, в който ние да изнесем продукцията, която сме произвели през 2022 година. В дълготраен проект Националната асоциация на зърнопроизводителите продължава да води диалози с останалите браншови организации в другите страни за това, че регламентът не би трябвало да бъде продължен по метода, по който беше написан през 2022 година и никога не би трябвало да бъде изпълняван по метода, по който беше изпълняван тази година – да няма директни коридори.
Радостина Жекова, Добруджански съюз на зърнопроизводителите

„ Европейски Съюз позволи реекспорт през своята територия на всякаква земеделска продукция от Украйна. А когато Украйна стана асоцииран член, тя имаше право да внася. Това са закъснели реакции “, счита доцент Боюклиев.

 
Аргументите на поляците са откритите отрови, откритото ГМО в другите артикули, които влизат не като реекспорт, а като износ. И по тази причина е тази възбрана. Вчера министърът сподели, че и тук сме разкрили (токсини и ГМО – бел. ред.) - поражда въпросът за какво не сме споделили на средствата за всеобща информация, за какво не сме вдигнали задоволително звук?
доцент Огнян Боюклиев, Институт за стопански политики към Българска академия на науките

„ Положението е доста рисково за първичния производител на зърно. Без зърно няма земеделие “, безапелационен е той.

„ В България има стока за към 4 милиарда лв., която е непродадена и се намира в складовете – и на производители, и на търговци. Това значи, че няма да успеем да приберем продукцията за 2023 година. Ние нямаме безкрайни мощности, където да складираме, и би трябвало по някакъв метод да приберем продукцията си, което ще бъде невероятно “, предизвестява Радостина Жекова.

 
По-страшното е, че през февруари пристанище Варна работеше на 5% от потенциала си от 2022 година. През март има два кораба, което е смешно като количество, поради това, което ние имаме за експорт. Дори да стартираме да изнасяме от през днешния ден, няма да успеем да изнесем продукцията, която имаме в България. Защото с изключение на българската, има и вносна продукция.
Радостина Жекова, Добруджански съюз на зърнопроизводителите

„ В нашето разпореждане за реекспорта липсва това, което оферират унгарците и е заслужено – такса реекспорт. Влиза стоката и когато излезе, сумата се освобождава. Това е една гаранция, че в случай че тази стока не излезе, с таксата можеш да компенсираш нашите производители “, изясни доцент Боюклиев.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР