Смесеното дружество между австрийската Pierer и българската Макском ще започне

...
Смесеното дружество между австрийската Pierer и българската Макском ще започне
Коментари Харесай

"Пиерер&Макском мобилити" ще започне производство на е-велосипеди в Пловдив през 2024 г.

Смесеното сдружение сред австрийската Pierer и българската " Макском " ще стартира произвеждане на електрически колела в новия си цех край Пловдив през 2024 година Това стана ясно при подписването на договорката за покупка на близо 200 дка терен, на който ще бъде построено предприятието. Инвестицията в плана на новосъздаденото " Пиерер & Макском мобилити " ще бъде близо 80 млн. лева, а строителството се чака да стартира в средата на идната година.
Още толкоз служащи
Двете компании си партнират от години, като Pierer е най-големият клиент на " Макском ". За проектите им да стартират общо произвеждане стана ясно през лятото. Дружеството им е записано при започване на декември с капитал 10 млн. лева, поделен поравно сред " Макском " и Pierer E-Bikes (собственост на Pierer Mobility). Сега компанията купува 198 дка земя в зона " Марица ", покрай съществуващия цех на " Макском ". Продавач са две дъщерни дружетва на " Тракия икономическа зона ", като цената към този момент не се афишира.

Предстои да бъде разгласен конкурс за строител на бъдещия цех. Плановете са построяването да стартира в средата на идната година, а предприятието да проработи при започване на 2024 година То ще бъде ситуирано на повърхност от над 60 хиляди кв. м, като в началото ще обезпечи 600-700 работни места, само че упованията са броят им бързо да доближи 1000. Толкова работят и в настоящия цех на " Макском ".

" Това е най-голямата единична инвестиция, която прави нашата група ", разяснява пред публицисти Щефан Пиерер, основен изпълнителен шеф на Pierer Mobility. По думите му задачата на компанията е да върне производството на колела от Азия назад в Европа, в това число да убеди други компании да влагат в България, а настоящето влагане е първият крайъгълен камък.
Реклама
В последните години производството на е-колелета претърпява взрив, като по данни за 2020 година изнесената продукция е за 375 млн. евро (750 млн. лева.). " С подобен вид производства България ще излезе преди всичко в Европа по произвеждане на електрически колела ", разяснява министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер на събитието в Пловдив.
Силно търсене
Новото дружество ще стартира с произвеждане на 200 хиляди велосипеда годишно, само че задачата е в къс период да доближи 400 хиляди броя, изясни комерсиалният шеф на " Макском " и пълномощник на новото сдружение Николай Виденов. По думите му самата " Макском " също регистрира удвояване на поръчките тази година, защото търсенето е извънредно високо. По данни на компанията през 2021 година са създадени 200 хиляди електрически велосипеда и 50 хиляди елементарни.

" Електрическите версии извънредно доста разшириха кръга на хората, които могат да употребяват велосипед, защото са налични и за по-възрастните ", сподели Виденов. Очакванията са търсенето да продължи да пораства поради въвеждането на възбрана за потребление на мотори с вътрешно горене в редица европейски градове. " В същото време електрическите коли към момента остават скъпи, без значение от дотациите, а електрическите колела са добра опция ", разяснява той.

Виденов обаче уточни и главната компликация пред по-мащабното разширение на производството. " За страдание веригата за доставки продължава да изостава - недостиг на материали, превоз. Стачките на гръцките пристанищни служащи последния месец също предизвикват много вреди ", добави той.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР