Смесената комисия по историческите въпроси зацикли върху живота и делото

...
Смесената комисия по историческите въпроси зацикли върху живота и делото
Коментари Харесай

Разбрахме ли се с македонците за Гоце Делчев - според историците да, според Каракачанов - твърдо не

Смесената комисия по историческите въпроси зацикли върху живота и делото на Гоце Делчев. Три дни скопската страна отхвърля да признае очевидния, документиран и приет от самия Гоце факт, че войводата е българин по националност. Това оповестиха по-рано през днешния ден от пресцентъра на Вътрешна македонска революционна организация.
От известието излиза наяве, че разделянето по въпроса за Гоце Делчев на българските и македонските политици е повече от явно. На няколко места се загатва по какъв начин Делчев е знак на Македония, само че редовно се пропуща, да вземем за пример, че Организацията работи и в Одринско и това се загатва единствено пътьом. През цялото време се прокарва разделяне сред „ македонско “ и „ българско “ с внушението, че към оня миг става дума за разнообразни нации.
Друг забавен факт е, че комисията предлага дружно да се празнува 7 октомври – денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. Между другото са упоменати и други вероятни дати, само че без никаква уточненост и без никакво очевидно желание общо да се означават дружно рождението и гибелта на Делчев, да вземем за пример. За мен сходно предложение е откровена насмешка, която в действителност минира процеса на възстановяване на връзките сред двете страни, декларира водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов.
Според него, българската делегация би трябвало да стане от масата с всички вероятни последици за европейската и натовска ингерация на Северна Македония.
Не на това мнение са обаче са от външно министерство, които разпространиха преди дни мнението на историците в комисията, съгласно които договарянията вървят сполучливо, изключително по отношение на античната история и някои тематики от средновековието.
По време на последното съвещание българските и македонските учени са разискали и общото честване на Гоце Делчев. Проф. Драги Георгиев и проф. Ангел Димитров, които са съпредседатели от двете страни, обявиха, че е реализирано единодушие за личността на делото на Гоце Делчев . " Днешният ден беше напълно отдаден на Гоце Делчев. Набелязахме местата, по които имаме единодушие ", съобщи тогава проф. Георгиев и добави, че са набелязани места и по които имат разлики.
И двамата били уверени, че те ще бъдат преодолени по време на идната среща, която ще се състои през септември. Проф. Димитров изрази убеденост, че ще се откри общ език за честването на Гоце Делчев, изключително, в случай че се продължи градивният разговор от тази среща.
„ Убеден съм, че има задоволително учредения да стигнем до съгласие, когато се отнасяме съществено към историческите обстоятелства “, безапелационен е българският академик.
Не се прецизира кои са в действителност " местата, по които учените имат разлики " по отношение на Гоце Делчев, само че допускаме, че не са толкоз незначителни, колкото се пробват да ги изкарат. Предстои да разберем кой е крив и кой прав.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР