Смесената българо-македонска комисия работи изключително бавно, каза македонският президент Стево

...
Смесената българо-македонска комисия работи изключително бавно, каза македонският президент Стево
Коментари Харесай

Пендаровски: Смесената историческа комисия работи бавно, България не създава пречки

Смесената българо-македонска комисия работи извънредно постепенно, сподели македонският президент Стево Пендаровски пред локалната “ТВ 24 ”, представен от БГНЕС.

Целта на тази комисия, а и на самия Договор за другарство и добросъседство, е да забележим кои исторически фигури ни сплотяват. За страдание не слушам постоянно да се употребява основният израз, който е записан в този документ, разяснява още той.

„ Ако написа обща /споделена/ история, а ти искаш да написа, че Гоце Делчев е чист българин, по какъв начин аз ще го чествам. Той би трябвало да бъде и твой и мой, даже и с част от делото си, с цел да може дружно да го честваме. Това е доста просто. Това е формулировката ”, сподели още Пендаровски.

Според него няма да бъде неприятно, в случай че в смесената комисия бъдат включени и интернационалните балкански специалисти за съответния интервал и даде образец с Преспанския контракт, който бе реализиран с присъединяване на американския медиатор Матю Нимиц.

На този стадий България не основава никакви спънки на районен съд Македония, сподели още Стево Пендаровски. Той счита, че с самообладание и договаряния всички разногласия могат да бъдат преодоляни.

„ Няма различен метод. Не може да кажете – аз си отивам вкъщи. Така беше по времето на Никола Груевски. Бяхме си вкъщи и си въобразявахме, че сме най-силните в света. Но, както виждате не е било тъкмо по този начин ”, сподели още Стево Пендаровски. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР