Смъртта на кралица Елизабет Втора в Шотландия завинаги свързва съдбата

...
Смъртта на кралица Елизабет Втора в Шотландия завинаги свързва съдбата
Коментари Харесай

Британските медии: Смяната на монарха може да разпали стремежа към независимост в Шотландия

Смъртта на кралица Елизабет Втора в Шотландия вечно свързва ориста на този район с тази на суверена. Но загубата на кралицата също по този начин възобновява разгорещения през последните години спор за независимостта на английската провинция.

В Единбург, където ковчегът ѝ дойде в неделя, бяха издигнати ограждения, с цел да удържат множеството, пристигнало да отдаде респект на своята кралица за финален път. Портретът на Елизабет Втора е на всички места в шотландската столица - от витрини до билбордове, предава Българска телеграфна агенция.

Шестдесет и седем годишният Арчи Никол, пристигнал в Балморал от Кинтор (Северна Шотландия), счита, че кралицата е една " от основите на Обединеното кралство " и " едно от нещата, които допринасяха за опазване на единството " на страната, изключително против шотландските сепаратистки придвижвания.

Но дали Чарлз Трети, който към този момент е крал, по-малко известен от майка си, ще успее да се превъплъти в тази фигура, която подсигурява единството на нацията? Някои политически коментатори и специалисти се съмняват в това, като считат, че този миг на печал може в допълнение да отслаби към този момент обтегнатите връзки.

" Предаването на короната е миг на накърнимост, може би даже на уязвимост ", написа във в. " Хералд " Адам Томкинс, правист и учител по конституционно право в Университета на Глазгоу, до момента в който сепаратисткото придвижване в Шотландия се разраства от няколко години.

Единството е в заплаха

Шотландската национална партия, която ръководи в Шотландия от 2007 година, претърпя възобновление след Брекзита, на който 62% от гласоподавателите в английската провинция гласоподаваха за оставане в Европейския съюз.

Въпреки нееднократните отводи на английското държавно управление, първият министър на Шотландия Никола Стърджън разгласи, че желае да провежда нов референдум за независимостта на 19 октомври 2023 година. Решение, което ще бъде прегледано на 11 и 12 октомври от английския Върховен съд.

Шотландците към този момент гласоподаваха по въпроса през 2014 година и 55% избраха да останат част от Обединеното кралство. Но ШНП счита, че Брекзитът е трансформирал обстановката, а гибелта на кралицата, знак на приемствеността, може да даде на шотландците още една причина да подхващат рискованата стъпка.

" Съюзът (между Шотландия и останалата част от Обединеното кралство) евентуално е в по-голяма заплаха в този момент, откакто нея я няма ", предизвести журналистът Андрю Нийл за " Дейли мейл ". " Крал Чарлз ще обича Шотландия тъкмо толкоз, колкото и кралицата ", прибавя той. " Но той просто няма нейния престиж. "

" Някои шотландци ще видят края на тази ера като естествено време за ново начало ", съобщи и шотландският публицист Алекс Маси пред " Таймс ".

" Кралица на шотландците "

Колкото и да е сепаратистка, ШНП не приканва безусловно за разкъсване с монархията. Стърджън бързо изрази своите " най-дълбоки съболезнования " в четвъртък, след оповестяването на новината за гибелта на кралицата, като приветства живота ѝ на " отдаденост и изключителна работа “.

Основателят на ШНП Алекс Салмънд, някогашен шотландски първи министър, даже измисли термина " кралица на Шотландия " и построи близки връзки с Чарлз, когато той беше принц.

Новият крал също резервира специфични връзки с Шотландия: в допълнение към благосклонностите си към шотландските килтове, Чарлз Трети прекарва част от юношеството си в непоколебим шотландски интернат и има няколко резиденции в провинцията.

Някои районни вестници, като " Дейли рекърд ", даже виждат в неговия добре прочут ангажимент към екологията опция за Шотландия, надявайки се, че суверенът ще накара провинцията да се откаже от въглищните си мини и индустриалното си минало, с цел да се трансформира в движеща мощ в зелена енергетика.

Въпреки това шотландците остават " доста по-резервирани към династията Уиндзор от британските гласоподаватели ", напомня журналистът Алекс Маси, подканвайки Никола Стърджън да се вслуша в " дълга " и да предложи " републиканско бъдеще на Шотландия ".

Само 45% от тях поддържат монархията съгласно изследване, осъществено от мозъчния концерн " Бритиш фючър " през юни, преди юбилея на кралицата. 36% са желали прекосяването към република. С кончината на тази алегорична фигура е допустимо разликата да намалее или даже наклонността да се промени.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР