Смъртта на де Врийс дълбоко ме опечали. Дължим му справедливост.

...
Смъртта на де Врийс дълбоко ме опечали. Дължим му справедливост.
Коментари Харесай

Нидерландия е наркодържава, в която наркопрестъпниците са натрупали прекалено много власт

" Смъртта на де Врийс надълбоко ме опечали. Дължим му правдивост. Ще поставим всички старания да разкрием закононарушението - това подло действие не трябва да остане ненаказано ", съобщи нидерландският министър председател Марк Рюте след известието за гибелта на проверяващия публицист. Но дали уверенията му не идват със забавяне? Дали проведената престъпност, и изключително интернационалната наркотърговия, не е обхванала Нидерландия дотам, че политиците към този момент са безпомощни против нея?

Организираната престъпност е " страшилище "

Председателят на полицейския профсъюз Герит ван де Камп попита още преди гибелта на де Врийс по кое време политиците в Нидерландия ще схванат, че престъпността в страната изцяло е излязла от надзор. Ван де Камп назовава проведената престъпност " страшилище, което към този момент съвсем няма по какъв начин да бъде следено ". " Тези хора разполагат с толкоз власт, с толкоз пари. А ние като общество какво можем да създадем против тях? При състояние, че през последните години Нидерландия забогатя доста, а в същото време даваме все по-малко средства за нашата сигурност. " Бюджетът за битка с престъпността в това време е понижен от 1,8 на 1,3 % от националния приход. " Време е Хага да разбере, че по този начин не може да продължава - това граничи с небрежност. "

И водещите нидерландски вестници са извънредно сериозни. " Това подло действие e следващата офанзива против правовата страна ", написа " De Telegraaf " след нападението против де Врийс. Изданието означи и следното: " Полицията и политиците знаят от дълго време, че наркопрестъпността в Амстердам е повишена дотам, че разрушава обществото ". Отправен е и апел за намирането на неконвенционални решения, с цел да бъде изкоренена престъпната сила. И вестник " De Volkskrant " укорява държавното управление, че не демонстрира задоволително неотстъпчивост. " То би трябвало да огледа към Италия, където в битката против проведената престъпност е реализиран огромен прогрес ". " Нидерландия не е мафиотска страна, само че е наркодържава, в която наркопрестъпниците са натрупали прекомерно доста власт. "

Нидерландия - от тук опиатите влизат в Европа

Един от образците за триумфите на Италия са да вземем за пример следствията против " Kompania Bello " - албанска наркомрежа с близки контакти с Латинска Америка. Италианските следователи са разпознали в границите на изследванията си и доста албански групи в Нидерландия, които се занимавали с разпространяването на опиати из цяла Европа през пристанищата в Амстердам и Антверпен.

Европейската полицейска работа Европол написа в последния си отчет, че Европа е на ръба поради " невиждания напор на кокаин ". " Отраженията върху живота на жителите, върху стопанската система и правовата страна са станали прекомерно огромни ", сподели шефката на Европол Катрин де Бол. Кокаинът бил извънредно чист и толкоз доста, колкото в никакъв случай преди, написа още в отчета. Количествата чист кокаин, докарани в Европа от Латинска Америка, обезпечават милиардни облаги на картелите. Само през февруари при акции в Ротердам, Антверпен и Хамбург бяха конфискувани 23 тона кокаин. Търговията с кокаин " поддържа престъпни организации, които употребяват големите си запаси, с цел да обхванат в икономическите и публичните институции в Европейски Съюз и да ги минират ", се отбелязва в отчета на Европол. По думите на де Бол, търговията води и до растеж на насилието, нарушителите към този момент нямат никакви задръжки при потреблението на огнестрелни оръжия, ръчни гранати или мъчения.

Какво би трябвало да създадат управляващите?

Криминоложката Лизелот Бишоп познава добре структурите на наркотърговията, изключително в Ротердам. Тя отбелязва, че Нидерландия е известна с положителната си логистична система: " Има положителни транспортни пътища през пристанищата, пътищата, железопътните линии и каналите. Това прави страната забавна за наркотърговците, защото всичко това може елементарно да се употребява. " Да не забравяме и идеалния достъп до останалата част от Европа.

Бишоп счита, че управляващите би трябвало да открият с кои компании злоупотребяват наркомрежите, по какъв начин се набират съучастниците и кои недостатъци на правото се употребяват. Втората ѝ рекомендация е да се усилят пречките пред осъществяването на този тип закононарушения, което обаче е доста сложна задача. След нападението против Петер де Врийс правният министър Фердинанд Граперхаус приказва за едно " многоглаво страшилище, което става все по-агресивно и безскрупулно ". Напоследък нидерландската полиция предприе рекорден брой акции против лаборатории за метадон, както и против доставки на кокаин и хероин. Въпреки това наподобява липсва съсредоточена национална тактика. Във всеки случай гибелта на проверяващия публицист де Врийс ще усили натиска по отношение на държавното управление в Хага.

Автор: Барбара Везел
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР