Смъртта е най-чест гост по пътищата на Румъния и България,

...
Смъртта е най-чест гост по пътищата на Румъния и България,
Коментари Харесай

Смъртта дебне най-често по пътищата у нас и в Румъния

Смъртта е най-чест посетител по пътищата на Румъния и България, които са единствените две страни в Европейския съюз, където предходната година има над 80 жертви на 1 милион поданици. Печалната ранглиста беше огласена от Еврокомисията, която показа последните данни за злополуките с съдбовни последици, заяви trafficnews.bg.

За 2018 година по публични данни са починали 88 на 1 милион поданици у нас, до момента в който при румънците този индикатор е 96 на милион. Като цяло по пътищата на Европейски Съюз са починали близо 25 000 души, което е усъвършенстване от 1% на годишна база.

България също може да се похвали, че за интервала 2010-2018 година е постигнала 20% понижаване на смъртните случаи. Това е съвсем колкото междинните за Европейски Съюз 21%, само че доста надалеч от поставената цел 50% към 2020 година за целия съюз. Само за 2017-2018 година смяната е с 9%, а в тази група са Словения (13%), Литва (11%) и Словакия и Кипър (по 8%).

Положението се е влошило за 8 години в страни като Люксембург, Швеция и изключително в Малта, където починалите са се нараснали с 48%. За същия интервал най-бързо понижаване на убийствените произшествия регистрира Гърция (-45% загинали), следвана от Португалия (-35%) и Словения (-34%).

Четирите съществени фактора за злополуките с съдбовен излаз са използването на алкохол или опиати, неизползването на защитен колан и използването на някакъв тип медиа (разговор или писане в смарт телефон, слушане на музика, гледане на телевизия) по време на шофиране.

Намалява делът на убитите и тежко ранени водачи или пасажери в коли, най-много поради усъвършенстваната сигурност на колите.

Расте този на велосипедисти, пешеходци (40% от всички убити), мотористи и възрастни, изключително в градските региони. Това е и групата, от която идват съвсем половината от жертвите и над половината от ранените. Най-засегнати са хората над 65-годишна възраст.
 Смъртта дебне най-често по пътищата у нас и в Румъния
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР