Най-проливният дъжд от десетилетие уби 11 души в Пекин, докато бушуващите порои отнасят пътища и коли

...
Смъртоносни проливни дъждове предизвикаха свлачища и наводнения, които отнесоха коли
Коментари Харесай

Смъртоносни проливни дъждове предизвикаха свлачища и наводнения, които отнесоха коли и унищожиха пътища в Пекин, тъй като останките от тайфуна Доксури отприщиха най-тежкото потоп от десетилетие над части от Северен Китай.

Двудневни валежи заляха речните корита около западните покрайнини на китайската столица, превръщайки някога спокойните водни пътища в свирепи порои, които влязоха в домовете на хората и разрушиха улиците, според видео в държавната телевизия и социалните медии.

Най-малко 11 души са били убити, а 27 други са обявени за изчезнали, съобщи държавната телевизия CCTV, докато повече от 127 000 души са евакуирани от града.

Разпростиращият се мегаград, дом на близо 22 милиона души, е видял количеството валежи за цял месец за 48 часа – средно 175,7 милиметра (почти 7 инча) – според CNN Weather.

Но в западните райони бяха най-силно засегнати – и където бяха докладвани повечето смъртни случаи – пороите бяха много по-лоши. В района Mentougou средните валежи са били повече от 18 инча, според данни от метеорологичната служба на Пекин, докато в близкия Fangshan са паднали 16 инча дъжд.

Бурята е най-смъртоносната, ударила Пекин от 2012 г., когато наводненията убиха 77 души - жертва, която властите първоначално се опитаха да прикрият.

Китай е изправен пред тайфуни и проливни дъждове през летните месеци, но честотата и разрушенията, които носят годишните дъждове, са влошени от изменението на климата, предупреждават експерти. Най-малко 300 души загинаха при наводнения в Джънджоу, централна провинция Хенан, през 2021 г.

Повече от 52 000 души трябваше да бъдат евакуирани от района Ментугоу в Пекин, тъй като наводненията нахлуха в домовете. Повече от 52 000 души трябваше да бъдат евакуирани от района Ментугоу в Пекин, тъй като наводненията нахлуха в домовете. Педро Пардо/AFP/Getty Images

Видеоклипове, излъчени от CCTV, показват един пътен мост в Пекин, който се е счупил наполовина с опашка от автомобили отгоре, докато няколко превозни средства в реката отдолу са били пометени.

Други видеоклипове показват спасителни работници и жители, които газят през дълбока до кръста вода, докато се опитват да избягат от надигащите се наводнения.

Властите в Китай все още не са публикували прогнози за потенциални финансови загуби, но предупредиха преди бурята да кацне, че проливните дъждове могат да нанесат щети на посевите и земеделските земи само седмици преди нормалната есенна реколта.

Доксури беше един от най-силните тайфуни, връхлитали Китай през последните години. Той достигна югоизточната крайбрежна провинция Фудзиен, където според властите над 2,6 милиона души са били засегнати.

Тайфунът отслабна до буря, докато се проправяше на север, но отприщи огромни количества валежи.

Преди да удари Фуджиан, тайфунът уби най-малко 39 души във Филипините и удари части от Южен Тайван.

Пътници, блокирани във влакове

Сред обхванатите от хаоса са стотици пътници във влакове, които са останали блокирани в селските покрайнини на Пекин, съобщи държавна радиостанция.

Някои пътници са били блокирани в продължение на 30 часа без храна, съобщи държавна телевизионна станция в югозападната провинция Гуейджоу въз основа на интервюта с двама пътници, които са пътували до Ментоугоу от Джандзякоу, град в съседна провинция Хъбей, който беше домакин на някои от зимните събития в Пекин през 2022 г. Олимпийски събития.

„Сега дъждът става все по-силен и по-силен, изглежда има признаци на свлачища отпред. „Влакът не може да върви напред или назад. Някои хора във влака вече се чувстват зле“, каза пътник пред телевизията.

„Доставките не могат да влязат, хората са гладни... вратата на колата е заключена, не можем да отидем никъде“, каза вторият пътник.

Най-малко 1870 пътници и 68 служители бяха блокирани в два влака и най-накрая бяха отведени на сигурно място до понеделник следобед, съобщи държавната новинарска агенция Синхуа, цитирайки държавния железопътен оператор на Пекин.

Дори докато Доксури намалява, на хоризонта има малко облекчение.

Властите се подготвят за идващия Канун, шестият тайфун, който се очаква да удари Китай тази година, като прогнозите очакват бурни приливи да ударят крайбрежните райони на източната провинция Джъдзян до четвъртък.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР