Смъртоносната гореща вълна в Западна Африка и Сахел би била

...
Смъртоносната гореща вълна в Западна Африка и Сахел би била
Коментари Харесай

Изменението на климата: Смъртоносната гореща вълна в Африка е „невъзможна“ без затопляне

Смъртоносната гореща вълна в Западна Африка и Сахел би била невъзможна без провокираното от индивида изменение на климата, настояват учени, представени от „ BBC “. Миналия месец температурите в Мали надвишиха 48 градуса по Целзий , като една от лечебните заведения свързва стотици смъртни случаи с рисковите горещини.

Изследователите настояват, че човешките действия, като да вземем за пример изгарянето на изкопаеми горива , са довели до повишение на температурите с до 1,4 градуса над естественото. В настрана изследване за сушата в Южна Африка се споделя, че виновността е по-скоро на Ел Ниньо , в сравнение с изменението на климата .

Редица страни в района на Сахел и в Западна Африка бяха наранени от мощна гореща вълна , която се появи в края на март и продължи до началото на април.

Горещините бяха най-силно усетени в южните райони на Мали и Буркина Фасо . В Бамако , столицата на Мали, болничното заведение „ Габриел Туре “ заяви, че е записала 102 смъртни случая през първите дни на април. Около половината от умрелите са на възраст над 60 години, а от болничното заведение оповестиха, че горещините са съдействали за доста от тези жертви.

Изследователите считат, че световното изменение на климата е изиграло основна роля за тази петдневна гореща вълна. Нов разбор на учени, работещи в групата World Weather Attribution, демонстрира, че високите дневни и нощни температури не биха били вероятни без дълготрайното потребление на въглища, петрол и газ в света, както и без други действия като изсичането на горите. Според изследването изменението на климата е довело до това, че температурите в Мали и Буркина Фасо са били с до 1,5 градуса по Целзий по-високи от естествените, а нощта е била още по-гореща – с 2 градуса над междинното равнище. Като цяло в района петдневната температура се е повишила с 1,4 градуса. Кисвендида Гигма, климатолог от Климатичния център на Червения кръст и Червения полумесец в Буркина Фасо, разяснява:

„ За някои една гореща вълна, която е с 1,4 или 1,5 градуса по-гореща поради изменението на климата, може да не звучи като огромно нарастване. Но тази спомагателна топлота би била разликата сред живота и гибелта за доста хора. “

Въпреки че интензивните горещини към момента са релативно редки в този район, откривателите чакат те да станат по-чести със стоплянето на климата .

При междинните световни температури, които в този момент са с към 1,2 градуса по-високи от прединдустриалните равнища, учените настояват, че събития като това неотдавнашно в Мали ще се случват един път на 200 години. Но в случай че световните температури надвишават 2 градуса, мощните горещини ще се случват на всеки 20 години. Макар че върху това събитие има отпечатък от човечеството, това не е по този начин за сериозната суша , която засегна страните в Южна Африка при започване на тази година.

Слабите превалявания доведоха до неуспех на реколтата в няколко страни, вследствие на което към 20 млн. души са изправени пред апетит. Недостигът на вода в Замбия и Зимбабве докара до експлоадиране на епидемии от холера, като и в двете страни, както и в прилежащо Малави, бяха оповестени бедствени положения.

Изследователите изследваха данните за температурата и преваляванията, с цел да дефинират аргументите за сушата. Те откриват, че изменението на климата не оказва доста въздействие върху ниските мащаби на преваляванията през интервала декември-февруари в целия район. Вместо това те считат, че виновност за това има метеорологичното събитие Ел Ниньо . Това издигане на топла вода в Тихия океан е обвързвано с влияние върху времето на доста места. Сегашният Ел Ниньо е достигнал своя пик през декември и съгласно откривателите е направил преваляванията в Южна Африка доста нищожни.

Докато в един по-топъл свят сходни засушавания се случват един път на 10 години, учените откриват, че вероятността от засушаване е два пъти по-голяма в година на Ел Ниньо. Джойс Кимутай, откривател от Имперския лицей в Лондон, твърди:

През миналата година изследванията на атрибуцията демонстрираха, че доста рискови метеорологични феномени са били провокирани от комбинацията от климатични промени и Ел Ниньо. “

И добавя:

„ Сушата в Южна Африка наподобява е по-рядък образец за събитие, подхранвано най-вече от Ел Ниньо. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР