Смъртоносната атака на Русия срещу любима пицария в Източна Украйна

...
Смъртоносната атака на Русия срещу любима пицария в Източна Украйна
Коментари Харесай

Собствениците на бизнес в украински град на първа линия се адаптират, въпреки че „ракета може да дойде всеки момент“

Смъртоносната офанзива на Русия против обичана пицария в Източна Украйна през юни беше мъчително за жителите

От ХАННА АРХИРОВА Associated Press 26 октомври 2023 година, 12:09 ч. Украйна през юни, убивайки 13 души, в това число награден украински публицист и няколко младежи. Седем от жертвите са били чиновници.

Днес на мястото, където в миналото е бил входът, са сложени свежи цветя и бележки. Тениска, част от униформата на сервитьора, виси покрай спонтанния мемориал с надпис „ Никога няма да забравим. ”

„ Като бизнесмен, несъмнено, скърбя за загубата на имущество, само че има нещо, което не може да бъде върнато: човешки животи “, сподели Дмитро Игнатенко, притежател на RIA Pizza.

Бомбардираният постройка в Краматорск акцентира големите опасности за бизнеса в този град на първа линия в региона на Донецк. Но това не попречи на доста други притежатели на бизнес, които отвориха още веднъж вратите си за клиенти през последната година.

Градският съвет пресмята, че в този момент има 50 ресторанта и 228 магазина отворени в Краматорск, три пъти повече от броя открити през същия интервал на предходната година. Смята се, че множеството са действителен бизнес, който е затворил в първите дни на войната и е отворен още веднъж.

„ Разбираме, че това е риск, и поемаме тъй като това е нашият живот “, сподели Олена Зябина, основен админ на ресторант White Burger в Краматорск. „ Където и да сме, би трябвало да работим. Ние работим тук. Това е нашият умишлен избор. “

Веригата White Burger оперира основно в Донецка и Луганска области преди войната. Но откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година, той може да отвори още веднъж единствено в Краматорск. Той пусна два нови ресторанта в столицата, Киев и Днепър, с цел да поддържа веригата жива.

Ресторантът в Краматорск е най-хубавият представител на веригата по доходност, макар че цените са 20% по-ниска, в сравнение с в ресторанта на столицата.

След офанзивата против RIA Pizza операторите на White Burger не са обмисляли затварянето на ресторанта в Краматорск, сподели Зябина. „ Плаках доста “, сподели тя, спомняйки си деня, в който научи за офанзивата.

Икономиката на Краматорск се приспособява към войната. В града се намира районния щаб на украинската войска, а доста кафенета и заведения за хранене се посещават основно от бойци, както и от публицисти и филантропични служащи.

Украинските дами постоянно пътуват до там събирайте се още веднъж за няколко дни със съпрузи и гаджета.

Войниците се майтапят, че Краматорск е техният Лас Вегас, осигуряващ всички „ луксове “, от които се нуждаят, като добра храна или кафе. Но заведенията за хранене оферират единствено безалкохолна бира заради близостта на града до бойното поле.

Градските улици са най-вече празни, като се изключи военни коли. Жителите, които са останали, заобикалят огромни събирания и многолюдни места.

Все отново това е надалеч от първите дни на войната, когато магазините, заведенията за хранене и кафенетата в Краматорск бяха затворени. Десетки хиляди хора останаха без работа, а фабриките бяха затворени.

„ Вероятно с помощта на военните към момента можем да се върнем в този град, “ сподели Александър, който изиска да бъде разпознат единствено с дребното си име от съображения за сигурност.

Той е съосновател на един от многочислените военни магазини в Краматорск обслужващи бойци. Александър сподели, че надценява цените единствено с 1 гривна (2 цента) над цената на производителя. Той сподели, че задачата не е да се печелят пари, а да се обезпечи на военните нужното съоръжение.

Много поданици ценят новите благоприятни условия за работа, донесени от повторното отваряне на магазини и заведения за хранене.

Но има по-малко благоприятни условия за по-възрастните хора, сподели Тетяна Подосионова, 54. Тя е работила в Краматорския машиностроителен цех в продължение на 32 години, само че заводът е закрит заради на рисковете за сигурността, когато войната стартира.

„ Надявах се да работя във фабриката до пенсия “, сподели Подосионова. Повечето работни места в този момент са в заведения за хранене и магазини, където тя няма опит.

Най-накрая тя си откри работа в Amazing Fish Aquarium, който възобнови активността си месеци след войната стартира. В аквариума има стотици екзотични риби и десетки папагали и остава отворен за развлечение на жителите, които постоянно са уплашени от ракетни удари.

Но всеки наново отворен бизнес носи риск. Игнатенко, притежателят на пицария, към момента идва в опустошения си ресторант всеки ден, когато е в Краматорск. Той не знае за какво. Изглежда изтощен. Гласът му надали надвишава шепота.

Той, както доста притежатели на бизнес, видя сполучливата контраатака на Украйна в прилежащата област Харков предходната година като знак, че животът може да се върне до Краматорск.

„ Тук изглеждаше по-безопасно “, изясни той, застанал измежду руините на ресторанта си.

„ Ракета може да пристигна всеки миг “, сподели той.

___

Володимир Юрчук способства за този отчет.

___

Следете отразяването на AP на https://apnews.com/hub/russia-ukraine

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР