Сляпата зона на колите често е причина за събития с

...
Сляпата зона на колите често е причина за събития с
Коментари Харесай

Дете измисли как да се справим със „сляпата зона” на колите


„ Сляпата зона ” на колите постоянно е причина за събития с неприятни последствия
(снимка: CC0 Public Domain)

Всички водачи знаят, че има една линия от околния свят, която моментно остава скрита от погледа им по време на шофиране – това е по този начин наречената „ сляпа зона ”, където нямаме видимост поради „ гредите ” на купето. Понякога тъкмо в тази зона обаче бързо се случват събития, които могат да имат неприятни последствия.

14-годишната американка Алейн Гаслер е измислила проектор, който предава облика от пространството към колата върху тези детайли на колата, които я покриват. Системата, за която никой производител на коли не се е сетил, е създадена от Алейн за надпреварата Broadcom Masters, което включва творби по математика, приложни науки и инженерство.

Проектът се назовава „ Подобряване на сигурността на транспортното средство посредством унищожаване на слепи зони ”, заяви. Работата на Алейн бе класирана преди всичко в надпреварата и получи премия от 25 000 $.

Използвайки 3D принтер, момичето е основало първообраз на система, състояща се от уеб камера и проектор, който излъчва изображение на улицата към предната греда на колата – същата, която постоянно пречи на зрителния обсег на лидера. Това решение е поразително със своята елементарност и грациозност!



Камерата е ситуирана в основата на предната колона на автомобила и излъчва видео в действително време към вътрешната страна на гредата благодарение на мини-проектор, прикован над седалката на лидера. Най-трудната част, споделя момичето, е проектирането на обектив, който да концентрира изображението върху обект, намиращ се толкоз близо.

За да направи изображението по-ясно и да не пречи на пасажерите, зоната на лъчение е покрита със специфична тъкан, която отразява светлината единствено към източника си – т.е., изображението е очевидно единствено откъм проектора и надлежно от мястото на лидера. Пътниците обаче не виждат нищо друго, с изключение на елементарна облицовъчна тъкан.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР