Слушатели сигнализираха, че нивото на водата в язовир Ивайловград е

...
Слушатели сигнализираха, че нивото на водата в язовир Ивайловград е
Коментари Харесай

Нивото на водата в язовир "Ивайловград" е на критично ниско ниво



Слушатели алармираха, че равнището на водата в язовир " Ивайловград " е на сериозно ниско равнище. Заради това доста от ръкавите пресъхват, рибата измира, настояват поданици в региона.
Днес те стачкуваха и настояха да се дефинира позволен размер на водата, тъй че да не измира  рибата и да се резервира туризма. От министерството на енергетиката обясниха, че една от аргументите за ниското равнище на водата е строителството на газовата връзка с Гърция. Освен това от десетилетие съществува междуправителствена конвенция сред нашата страна и Гърция за изпускане на количества вода към южната ни съседка.

60 души - риболовци, притежатели на къщи за посетители и природолюбители се събраха на митинг край пресъхналия ръкав на река Ада, покрай село Бориславци.

" Аз към този момент нямам бизнес . Мислех да върша търговия с караваните, екскурзии, да давам къщи чартърен. Накрая нищо. Как да доведа хората, какво да им покажа. Гледката е най-важното. Аз съм довел посетители от Германия, които желаят да видят неповторима природа с вода, водата е всичко, водата е живот “.

" Никой не мисли за природата, унищожихме природата, тук е НАТУРА 2000, плащаме членски импорт, такси. Идваме, пазим, тъй като пускаме риба, сега няма какво да практикуваме ".

" Следя язовира, от 2019 се получават тези аномалии. В 2019 през лятото също нямаше вода. Не знам каква е повода - дали производството на електрическа енергия или неприятно ръководство на язовира, само че обстоятелствата се виждат - няма вода . Това генерира съществено публично неодобрение ".

Ангел Сталев е провел петиция, в която се споделя, че с изключение на производството на електрическа енергия хората имат право на занаят, туризъм, лов на риба, които са директно наранени от притеснителните трендове през последните години за фрапантно понижаване на годишния воден ресурс.

Заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов разяснява за БНР:

" Към момента равнището на язовир " Ивайловград " е доста ниско -  то е 66 милиона кубически метра, при 59 мъртъв размер. Това е обвързвано с редица ограничавания, които се постановат по разнообразни аргументи. Едното е количеството вода, което се позволява от Министерството на околна среда и водите, другото е обвързвано с прехвърлянето на вода от язовир " Студен бунар " . Той сега поддържа едно равнище, което е обвързвано със сондирането под равнището на язовира по отношение на създаване на новата газова връзка с Гърция. Това не разрешава повдигането на равнището на язовир " Студен бунар " и това ще продължи евентуално да края на септември . От друга страна за сведение - язовир " Кърджали ", който е един от огромните язовири в България и има общ размер от 497 милиона кубически метра, сега е на 339 милиона кубически метра, т.е. 158 милиона под оптималното количество ".
Повече можете да чуете в звуковия фйл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР