Служители на екоинспекцията във Варна провериха сигнал за поразени от

...
Служители на екоинспекцията във Варна провериха сигнал за поразени от
Коментари Харесай

4 са убитите от волтова дъга щъркели във Варненско

Служители на екоинспекцията във Варна ревизираха сигнал за изумени от волтова дъга щъркели в региона на село Ботево, Варненско. Част от птиците са починали от високото напрежение, други са ранени и не могат да излетят.

Мъртвите птици са открити край землището на община Аксаково. Установено е, че мъртвите птици са 4.

По тях няма забележими следи от изгаряния, само че на мястото, на което бяха открити сочи, че те са убити точно от високоволтова дъга. Това са млади екземпляри, родени тази година.

По това време на годината щъркелите се събират на ята, с цел да мигрират на юг. През този интервал сходни произшествия зачестяват, защото птиците стопират за отмора тук-там, през които минават електропроводи. Вечерно време стопират да почиват и кацат върху стълбовете, с цел да се предпазят от хищниците. Електроразпределителните сдружения са длъжни да поставят птицебрани върху жиците.

Екоинспекторите откриха, че има такива уреди, сложени върху бетонните стълбове, само че на стоманените няма, а птиците са открити точно там.

" Повечето ЕРП-та сега работят по планове, които целят обезопасяването на цялата електропреносна мрежа. Към сегашния миг не можем да кажем, че са обезопасили всички електропроводи, по причина, че електропреносната мрежа е огромна и това лишава време и запаси ", сподели за Българска национална телевизия Санял Кръстева, основен специалист в РИОСВ-Варна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР