Служители на агенцията за безопасност нахраните започнаха в понеделник проверки

...
Служители на агенцията за безопасност нахраните започнаха в понеделник проверки
Коментари Харесай

Започва принудителното избиване на домашни прасета

Служители на организацията за сигурност нахраните започнаха в понеделник инспекции дали в областите с установени огнища на африканска чума по свинете стопаните на животни, отглеждани в задни дворове, са направили доброволното им умъртвяване като мярка за неразпространение на болестта. Те ще правят и стерилизация на местата, където са гледани прасетата, а в случай че хората не са си заклали сами животните, те ще бъдат наложително убити на място с ток.

От регионалната дирекция на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) в Сливен обаче признават, че не им доближават инспекторите и петима души би трябвало да обиколят 100 обитаеми места в региона, попадащи в санитарните зони на записаните огнища на африканска чума.

При напрежение по време на инспекциите и опозиция от страна на стопаните, ще се разчита на намесата на полицията.

А недоволството от страна на притежателите на свине, от които се желае да ги заколят непринудено, не понижава. Четвърти ден продължава блокадата на основния път Сливен-Ямбол в региона на село Крушаре. Там нощта против понеделник е била неспокойна. Около 23 часа е бил спрян токът към мястото, в което протестиращите са блокирали пътя, заяви уредникът на митинга Валентина Василева, представена от БНР. По нейните думи незабавно по-късно се е появила кола на жандармерията, а част от дежурните полицейски елементи са се отдръпнали, само че до пречистване на региона не се е стигнало.

През целия ден в понеделник към 30 души останаха на моста на село Крушаре и не пропускаха минаващите коли, които би трябвало да употребяват обходни пътища. Протестиращите не престават да упорстват за съответни обезщетения за умъртвено животно, а не просто обещания, каквито все още дава държавното управление. Призивът все още е стопаните на свине в заден двор да ги заколят, а по-късно ще бъдат обезщетени. Досега офертата на премиера Бойко Борисов от петък след среща с протестиращи от пазарджишки села и 300 лева за умъртвено домашно прасе и даване на ново животно след обеззаразяване, само че има подозрения, че пари няма да получат стопаните, гледали животни в нерегистрирани обекти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР