Служебното правителство внесе в Народното събрание проект на закон за

...
Служебното правителство внесе в Народното събрание проект на закон за
Коментари Харесай

Правителството иска достъп до парите от резерва и еврофондовете, за да върже двата края

Служебното държавно управление внесе в Народното събрание план на закон за държавния бюджет на България за 2023 година на 28 април.

Освен това то предлага на депутатите да премахнат разпоредбата, с която предното Народно заседание забрани да се употребяват за настоящи разходи европейските средства и парите на Сребърния фонд във Фискалния запас на страната, съобщи Евронюз.

Това съобщи служебният министър на финансите Росица Велкова.

Според Велкова разблокирането на тези средства ще даде опция " гъвкаво да се финансират разходите на страната ", без да се постанова да се теглят заеми.

" В момента във Фискалния запас имаме 10 милиарда лева, само че те са условно блокирани, без да е належащо, и не може да ги употребяваме. И би следвало в такава обстановка да се тегли дълг. Все едно да имаме на влог 100 лева, само че да теглим заем, тъй като с тези 100 лв. считаме да си купим обувки на есен ", обясни в коридорите на Народното събрание пред публицисти Велкова.

Истината е, че страната не може да тегли повече заеми тази година без нов бюджет, тъй като лимитът, избран в миналогодишния бюджет, към този момент е привършен. 

В същото време финансовият министър увери, че това разблокиране не криело опасности за парите в Сребърния фонд, тъй като те били 3.7 милиарда лева, а неприкосновеният излишък, под който не може да слизат средствата във Фискалния запас, е 4.5 милиарда лева

Велкова не уточни каква част от Фискалния запас ще се наложи да бъде употребена за настоящи разноски, до момента в който страната няма постоянен бюджет. Във Фискалния запас се държат парите освен на Сребърния фонд, само че и на още няколко фонда, като общият им размер надалеч надвишава неснижаемия излишък от 4.5 милиарда лева

Днес служебното държавно управление внесе в Народното събрание проектозакон за ново удължение на остарелия бюджет. Както е известно удължителният закон стопира да работи на 10 юни. Новото 49-то Народно заседание обаче не съумя да гласоподава нов бюджет за 2023 година и без ново удължение на стария бюджет, след тази дата държавното управление няма да може прави никакви разноски.

Според импортираните текстове, се отстранява срокът на 3-месечно деяние на удължителния закон - предлага се той да работи до приемането на нов бюджет за тази година. " Всички системи ще се финансират както до момента. Приходите и разноските ще се вършат по настоящото законодателство ", съобщи Велкова.

В плана е записано, че всички разходи и прехвърляния към министерства и бюджетни ведомства, към НОИ и здравната каса ще се правят до размер, не по-голям от размера им към същия интервал на миналата година, само че и като се регистрират и влезнали в действие актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други, които плануват спомагателни или понижени бюджетни средства.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР