Служебното правителство трябва да преразгледа решението си от ноември, с

...
Служебното правителство трябва да преразгледа решението си от ноември, с
Коментари Харесай

Помощта за бежанците от Украйна трябва да продължи. Това е традиция и морален дълг на България.

Служебното държавно управление би трябвало да преразгледа решението си от ноември, с което приключи изхранването на бежанците от Украйна, които са настанени в държавни бази.

" Морален и длъжностен дълг на държавното управление е през днешния ден да не прекъсва дългата традиция България и нейният народ да бъдат вечен образец за гостолюбие, човещина и безкористна помощ за страдащите ", се споделя в отворено писмо на фондация " Три дами " * към кабинета.

Позицията идва на фона на серия от сигнали за това, че дами, деца и възрастни хора от Украйна са оставени да се изхранват сами, откакто на 15 ноември служебният кабинет постави завършек на програмата за покриване на разноските им за храна.

От " Три дами " припомнят, че България неведнъж е приемала и пособия на бежанци в своята история, като " постоянно е проявявал силата на гражданското си общество " в сериозни моменти.
" В сегашния миг част от украинските бежанци в България имат същинска потребност от вашата поддръжка - като мъже и дами, поели отговорността за държавното ръководство. Необходимо е обезпечаването на храна и топлота за зимата за тези украинци, които са в държавните бази и за които нашата помощ е единствения метод за почтено битие. " В тези бази останаха единствено най-уязвимите групи - хора без материална опция, със специфични потребности, инвалиди, трудноподвижни, в тежко здравословно положение, многодетни майки. Те се намират на по 30 км от обитаеми места ", показват още те.
Фондацията е част от доброволците, които оказват помощ за обезпечаването на артикули от първа нужда за хората - храна, топли облекла и одеяла.

Те обръщат внимание, че част от бежанците са настанени в летни бази, които не са пригодени за зимно обитаване.

Някои от локалните управляващи провеждат краткотрайни решения, само че във Варненска област (един от районите с най-вече бежанци) доставката на храна от регионалната администрация ще би трябвало да завърши на 23 декември.

" Нима ще оставим хората на Бъдни вечер и Коледа без храна? Ние имаме вяра, че власт и гражданско общество би трябвало да действаме дружно и че помощта към хората, бягащи от войната, не може да бъде оставена само в ръцете на неправителствения бранш и жителите ", се акцентира в позицията на " Три дами ".

Казусът с удължение на помощите за украинските бежанци без краен период ще бъде прегледан и в Народното събрание, където е импортиран законопроект на " Демократична България " в тази тенденция.

От Министерството на туризма обаче са внесли негативно мнение, в което се споделя, че безсрочните помощи опонират на статута за краткотрайна протекция.

* Управляващият редактор на " Булевард България " Сибина Григорова е създател на фондация " Три дами ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР