Служебното правителство тихомълком е извършило нова серия уволнения/назначения в енергетиката. Това

...
Служебното правителство тихомълком е извършило нова серия уволнения/назначения в енергетиката. Това
Коментари Харесай

Нови кадрови чистки тресат БЕХ и АЕЦ "Козлодуй"

Служебното държавно управление тихомълком е направило нова серия уволнения/назначения в енергетиката. Това разкрива " Капитал ".

В борда на Българския енергиен холдинг е пратен Андрей Живков, който беше министър във краткотрайното държавно управление с министър председател Стефан Янев.  Конкурс не е провеждан. Решението за назначението на Живков в БЕХ е взето от настоящия министър Росен Христов преди дни. То е оповестено като временно  - до провеждането на конкурсен избор. 
Има и различен чудноват кадрови ход на отрасловия министър за БЕХ  - Стелиан Коев, назначен през май 2021 година (тогава имаше вълна от състезания от последното държавно управление на Бойко Борисов), е освободен, а на негово място е комплициран Иво Иванов. И това предопределение е краткотрайно - до провеждането на конкурс. 

" Капитал " разкрива още, че има решение на БЕХ за промени в управлението на АЕЦ " Козлодуй ". Оказва се, че са били извършени доста " дискретни " състезания за шефове на нуклеарната централа, за които няма никаква обществена информация - кои претенденти са се явили, по какъв начин са класирани и определени.   

Разбира се единствено, че Георги Кирков, който влезе в управата на АЕЦ-а предишното лято, резервира позицията си. Но Андрей Красночаров, който бе назначен дружно с Кирков, е останал отвън борда.  Подписът на Красночаров стои под спогодбата сред АЕЦ " Козлодуй " и четири компании от групата на Христо Ковачки, с която държавната централа се отхвърля от 129 млн. лева неустойки по правосъдни каузи. Не е ясно дали това е причина за отстраняването му.  Неговото място в нуклеарната централа заема Свилена Николова, която съгласно Търговския указател е била в ръководството на " Енергоремонт - Козлодуй ", " Енекод " и " АСМ - груп ".  Документи от публични поръчки на АЕЦ " Козлодуй " от 2019 г. показват, че дамата е работила за " Дитсманн " - компанията, в чието управление е бил и сегашният енергиен министър Росен Христов.

Абсолютно неразбираемо е за какво краткотрайно държавно управление си разрешава да кадрува в основни значими предприятия, като бави провеждането на конкурсни процедури, назначава краткотрайно ръководещи и не блаоволява да споделя с обществото претекстовете за уволненията и назначенията. Тъй като президентът Румен Радев не реагира и на предходни сходни чистки, излиза, че утвърждава кадровите ходове на министрите си. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР