Служебното правителство ще приоритизира мерки в социалната сфера. Това предвиждат

...
Служебното правителство ще приоритизира мерки в социалната сфера. Това предвиждат
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Служебното правителство няма правомощия да намали ДДС, но може да развие ваучерните програми

Служебното държавно управление ще приоритизира ограничения в обществената сфера. Това плануват някогашният обществен и стопански министър Лидия Шулева и здравният икономист Аркади Шарков. “Хубаво е, че министър-председателят има богат опит в обществената сфера. Има и вицепремиер обществен министър. Мисля, че немалка част от ограниченията, които ще предприеме това държавно управление ще бъдат ориентирани в обществената сфера. Една от главните задания, с която новия кабинет би трябвало да се заеме е да дефинира и разшири кръга на хората, които имат потребност от енергийно подпомагане”, по този начин разяснява служебното държавно управление и неговите първи стъпки някогашният обществен и стопански министър Лидия Шулева. “Имайки поради нещата, които Гълъб Донев направи като обществен министър в предходното служебно държавно управление на президента, считам,че би могъл да вземе като насочна точка хората, които са под линията на беднотия. Те са доста повече от тези, които са обхванати от енергийното подпомагане”, добави Шулева.

Служебното държавно управление няма пълномощия да понижи ставката на Данък добавена стойност, само че има други благоприятни условия, като да продължи и развие ваучерните стратегии, счита Аркади Шарков. “Служебното държавно управление може да сътвори ваучерни стратегии за разнообразни потребности, да дава целево финансиране за избран тип потребности, като ток, медикаменти и други”, изясни здравният икономист. “Първоначално би трябвало да се обърне внимание на хората, които са в риск от изпадане. Август и септември ще бъдат относително спокойни месеци, само че октомври се чакат доста по-големи ексцесии във връзка с цени”, счита още той.
Според специалистите би трябвало да се дадат насоки към популацията какви вероятни оптимизации на потреблението биха могли да бъдат направени, с оглед икономисване на разхода. Подаване на вода с по-ниска температура и разводнен график на електротранспорта в София са измежду ограниченията, които Шарков предвижда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР