Служебното правителство ще предложи минималната работна заплата, която бе вдигната

...
Служебното правителство ще предложи минималната работна заплата, която бе вдигната
Коментари Харесай

770 лв. минимална заплата от 1 януари ще предложи служебният кабинет

Служебното държавно управление ще предложи минималната работна заплата, която бе вдигната на 710 лева от 1 април, да се усили на 770 лева от 1 януари 2023 година Това съобщи служебният вицепремиер и обществен министър Лазар Лазаров в сряда.

Правителството счита да предложи и собствен вид за механизъм за автоматизирано установяване на минималната заплата, съгласно който тя ще е равна на 50% от междинната работна заплата за миналата година. Именно по тази формула тя ще излезе към 770 лева, сочат сметките на общественото министерство.

Лазаров изясни, че е водена полемика за смяна на размера на минималната работна заплата.  " По отношение на правилата, на това на какво би трябвало да дава отговор минималната работна заплата, ние сме водили полемика. Тя е обвързвана с инструкция за съответни работни заплати. Тази инструкция не е призната, само че ние стартирахме полемика много по-рано ", каза той.

" Независимо от всичко ние ще продължим полемиката с нашите обществени сътрудници, ще предложим минималната работна заплата да бъде 50/100 от междинната работна заплата по отношение на предходната година. Това е в границите на 770 лв. ", каза той.

Лазаров изясни, че това е базов вид на разискване на този стадий, само че с цел да стане факт, първо би трябвало да се разиска със обществените сътрудници, а по-късно да залегне в Бюджет 2023.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР