Служебното правителство прие решение за откриването три нови Генерални консулства

...
Служебното правителство прие решение за откриването три нови Генерални консулства
Коментари Харесай

Бъгария открива три консулства в Лион, Дюселдорф и Единбург

Служебното държавно управление одобри решение за откриването три нови Генерални консулства на Република България със седалища в Дюселдорф (Германия), Лион (Франция) и Единбург (Шотландия), заяви пресслужбата на Министерския съвет.

Разкриването им бе поискано още през февруари от Министерство на външните работи за възстановяване на достъпа на българите, живеещи в тези страни.

Консулството в Дюселдорф обхващащ федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия .

Откриването му доста ще усъвършенства достъпа на българските жители до административни и консулски услуги и ще усъвършенства активността на Генералното консулство на Република България във Франкфурт на Майн, чийто консулски окръг се трансформира от обхващащ федералните провинции Хесен, Северен Рейн-Вестфалия, Райнланд-Пфалц и Саарланд, на обхващащ федералните провинции Хесен, Райнланд-Пфалц, Саарланд, заради извънредно високата натовареност. Живеещите на територията на Германия български жители, по публични данни на немската страна към 31.12.2021 година, са 410 890 хиляди души, като в края на 2021 година в провинция Северен Рейн-Вестфалия са регистрирани 96 715 български жители , оповестява държавното управление.

Отчитайки икономическия капацитет на провинция Северен Рейн-Вестфалия, както и вероятностите за развиване на двустранното съдействие в другите сфери на съвместен интерес, откриването на генералното консулство ще има действителен принос освен в усилването на административния потенциал на консулското наличие, само че и за активизиране на разговора на локално равнище и задълбочаване на търговско-икономическите връзки. Това ще способства в това число и за разпространение на България като привлекателна туристическа дестинация и за поощряване на съдействие в региона на културата, науката и образованието. Сред 16-те федерални провинции, Северен Рейн-Вестфалия е най-големият външнотърговски сътрудник на България. Провинцията е водещ вложител в България, заради концентрацията на значими мултинационални компании и огромен брой дребни и междинни предприятия.

За финансовото застраховане по откриването на генералното консулство Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година в размер 1 052 600 лева

Консулството в Лион обгръща районите Оверн-Рон-Алп, Нова Аквитания, Окситания, Прованс - Алп-Кот д`Азюр и Корсика , като би обслужвало сред 30 000-40 000 български жители.

Откриването му е аргументирано с нуждата от възстановяване на консулското обслужване на българските жители във Франция, в резултат на техния непрекъснато възходящ брой, който не е съпроводен от надлежно увеличение на потенциала за консулско обслужване на българската общественост. До този миг на територията на Франция консулско обслужване можеше да бъде получено само в дипломатическото ни посланичество в Париж , което основава обилни усложнения за българската общественост, по-голямата част, от която е съсредоточена точно в Южна Франция - Марсилия, Лион, Тулуза, Ница, Бордо, Монпелие. В района Оверн-Рон-Алп, административен център на който е Лион, живеят към 7000 български жители.

Откриването на консулството в Лион ще способства също за повишение на нивото и интензитета на политическия разговор и съдействието с втория по брой на население район във Франция и втория най-богат френски район със забележителна политическа и икономическа тежест. Градът е огромен теоретичен и проучвателен център , включително в региона на опазването на здравето - във връзка с имунизациите и битка с раковите болести, а също и седалище на Бюрото на Световната здравна организация за подготовка и отговор на страните против епидемиите; седалище на Международния център за проучване на раковите болести (структура към СЗО) и други Градът е седалище и на Международната организация на престъпната полиция ИНТЕРПОЛ, показват от кабинета.

За финансовото застраховане по откриването на генералното консулство Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година в размер 995 600 лв..

Консулството в Единбург обгръща териториите на Шотландия и Северна Ирландия ,

както и окръзите Камбрия, Нортамбърланд, Дъръм и Тайн енд Уеър в Англия. Откриването му е аргументирано от възходящия брой български жители на територията на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия. По данни на Хоум офис към 31 декември 2021 година броят на получилите статут на уседналост български жители е 289 700 .

През април 2021 година български жители в Обединеното кралство проведоха петиция, подкрепена от 800 български жители в Шотландия, за разкриване на консулство в Единбург.

Консулството ще спомага за възстановяване на консулското и административно обслужване на българските жители, пребиваващи на територии отдалечени от Лондон, където действа единствената дипломатическа задача на България в Обединеното кралство .

Консулството ще дава по-лесен и бърз достъп до консулски услуги като подаване на заявление за издаване на български документи за идентичност, осъществяване на нотариални заверки и на пълномощни и заявления, както и приемане на актове за гражданско положение. Консулството ще увеличи интензитета на политическия разговор и ще сътвори нови благоприятни условия за задълбочаване на двустранното съдействието в търговско-икономическите връзки, образованието и науката, културата и туризма, се отбелязва в известието на Министерския съвет.

За финансовото застраховане по откриването на консулството Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година в размер на 671 200 лв..

Министерският съвет одобри решение за разкриване на Консулство на България в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия със седалище в Единбург и с консулски окръг, обхващащ териториите на Шотландия и Северна Ирландия, както и окръзите Камбрия, Нортамбърланд, Дъръм и Тайн енд Уеър в Англия, заяви пресслужбата на държавното управление.

Откриването на консулство на България в Единбург е аргументирано от възходящия брой български жители на територията на Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия. По данни на Хоум офис към 31 декември 2021 година броят на получилите статут на уседналост български жители е 289 700.

През април 2021 година български жители в Обединеното кралство проведоха петиция, подкрепена от 800 български жители в Шотландия, за разкриване на консулство в Единбург.

Консулството ще спомага за възстановяване на консулското и административно обслужване на българските жители, пребиваващи на територии отдалечени от Лондон, където действа единствената дипломатическа задача на България в Обединеното кралство.

Консулството ще дава по-лесен и бърз достъп до консулски услуги като подаване на заявление за издаване на български документи за идентичност, осъществяване на нотариални заверки и на пълномощни и заявления, както и приемане на актове за гражданско положение. Откриването на консулство в Единбург ще увеличи интензитета на политическия разговор и ще сътвори нови благоприятни условия за задълбочаване на двустранното съдействието в търговско-икономическите връзки, образованието и науката, културата и туризма, се отбелязва в известието.

За финансовото застраховане по откриването на консулството Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерство на външните работи за 2022 година в размер на 671 200 лв..

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР