Служебното правителство предложи минималната работна заплата да се вдигне от

...
Служебното правителство предложи минималната работна заплата да се вдигне от
Коментари Харесай

850 лв. минимална заплата подпали работодатели и синдикати

Служебното държавно управление предложи минималната работна заплата да се вдигне от 710 на 770 лв.. Синдикатите упорстват покачването да е до 850 лева, а те получиха поддръжка за това от Народното събрание. Ще стане ли минималната работна заплата 850 лв.?

Ако минималната работна заплата се усили на 850 лв., тя ще стане по-висока от междинния застрахователен приход в страната, а доста промишлености ще преминат в сивия бранш. От това се притесняват работодателите. 
-->
“България е преди всичко в целия Европейски Съюз по МРЗ, отнесена към Брутният вътрешен продукт на глава от население. т.е за това, което ние произвеждаме, имаме най-високата МРЗ в целия Европейски Съюз ”, уточни пред бТВ Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

“Ако това се одобри, МРЗ ще бъде по-висока от междинния застрахователен приход. Има 5 области, където съотношението ще стане над 80%. т.е работиш или не - ще получаваш едно и също ”, добави той. 

“Големият проблем у нас е, че имаме обща минимална работна заплата за цялата страна ”, счита икономистът Владимир Сиркаров. “На база промишленост има огромни разлики. На районен принцип - също има огромни проблеми. Югозападният район е с 2 пъти по-богат ”, уточни той. По думите му има риск от нарастване на сивия бранш в по-бедните региони в страната, както и от нарастване на безработицата. “Някакъв хибриден вид ще е много по-удачно ”, предложи Сиркаров. 

Икономистът от КТ “Подкрепа ” Ваня Григорова обаче не е съгласна с предлагането да има разнообразни минимални работни заплати за другите райони.  

“Ако заплатата е по-висока би трябвало да се усили и размерът на работа. Диференцирането би трябвало да бъде по стопански действия, както в Австрия и Италия ”, уточни Васил Велев. 

“Няма никакво подозрение, че би трябвало да има диференциация по обособените стопански браншове, в това число по длъжности ”, сподели Григорова. Според нея обаче синдикати и работодатели би трябвало да се договарят за сумата на МРЗ по стопански действия.

Така обаче доста хора могат да попаднат “под ударите на неточни работодатели ”, счита Сиркаров. Той позволи, че при нарастване на минималната работна заплата, има риск от нарастване на налозите от идната година. “Сега ме тормози от ден на ден тази политическа какафония и това надцакване, което е предизборно. Не би трябвало да забравяме, че ние се борим с инфлацията, която е световен проблем. А всички тези оферти, които виждаме като добавка сред 1-во и 2-ро четене на Бюджета, са проинфлационни ”, разяснява той. “Вдигането на МРЗ би трябвало да се направи, когато има постоянен кабинет ”, безапелационен е икономистът. 

Ваня Григорова дефинира предлагането на служебния кабинет МРЗ да се вдигне не на 850, а на 770 лв., като “лицемерно ”. “Те споделиха, че нямат право да вършат политика, като внесат нов Бюджет и като актуализират МРЗ,  и сега, в който народните представители гласоподаваха законопроекта на Българска социалистическа партия, те дадоха контрапредложение, тъй че то да е по-ниско. Служебният кабинет би трябвало да поеме отговорността си за това държание ”, безапелационна е Григорова. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР