Служебното правителство одобри проект за актуализация на бюджета, с която

...
Служебното правителство одобри проект за актуализация на бюджета, с която
Коментари Харесай

Игра на прогнози: ускоряване на възстановяването?

Служебното държавно управление утвърди план за актуализация на бюджета, с която ще изиска от Народното събрание нарастване на обществените разноски през 2021 година с малко над 1,8 милиарда лв.. Предложението е спомагателните разноски да се финансират от предстоящо преизпълнение на приходите. Като изключим включването в бюджета на по-голям задатък по линия на механизма за възобновяване и резистентност - всичко това при изискване, че националният проект на България получи утвърждение на Комисията и Съвета до декември - оставащата част от преизпълнението в постъпленията се изяснява с възстановяване на външната и вътрешната стопанска обстановка.

Без да разгласява обособен документ, министерството на финансите на процедура актуализира макроикономическата си прогноза. Непосредствената роля на тази прогноза е да очертае реалистично очакване за приходите,  да даде рамка на разноските и дълга, както и да скицира мащаба и вероятността от другите опасности. На прага на август можем да приемем, че самото осъществяване на бюджета досега, както и динамичността на настоящи знаци - в това число за ползване, експорт, безработица, приходи и други под. - в забележителна степен обясняват макротраекторията за тази година. Но анализът и прогнозата за основни икономически трендове са значими, от една страна, за начало на изчерпателен спор по средносрочната фискална рамка и проектобюджета за 2022 година, и въпреки това - за съответна класификация на целите в икономическата политика. Казано просто - има значение дали в челото на дневния ред ще са промени и политики, подкрепящи дълготрайните фактори за вложения и интензивен напредък, или в противен случай, във фокуса ще не престават да са ad hoc ограничения за намаляване на резултат от шокове в поотминалата спешна среда.

Прегледът на параметрите демонстрира, че даже в обновената прогноза държавното управление е извънредно внимателно. Очакваният за 2021 година растеж на Брутният вътрешен продукт е повишен от 2,7% до 3,5%, потреблението на семействата ще пораства с 3,6% вместо с 2%, растежът на заемите за частния бранш ще доближи 6,4% при 3,4% в миналата прогноза, приходите от труд ще нарастват вместо с 5,9% със 7,7% и по този начин нататък. Остава обаче отрицателното очакване за туризма, без смяна на процедура е и прогнозата за заетостта и безработицата.

Към средата на годината обаче стопанската система праща мощни сигнали, че даже тези повишени упования прекомерно евентуално ще бъдат надминати. Всъщност последните месеци регистрират поредност от исторически върхове в редица индикатори. Регистрираните в бюрата по труда безработни спадат до 170 хиляди, или 5,2% - най-ниско равнище въобще откогато се поддържа тази статистика. Износът на артикули през май 2021 година нараства с над 32% - което не е изненада след срутва предходната пролет - само че по-важно е, че през март и април бяха регистрирани недостигани до момента номинални стойности. Индексът на индустриалното произвеждане след март към този момент е не просто над равнищата от 2020 година, а и над междинното за 2019 г.; както цялата преработваща индустрия, по този начин и повече от половината й подотрасли също са надхвърлили върховата предкризисна година. Средният застрахователен приход, регистриран от Национален осигурителен институт, регистрира 11% растеж на годишна база към май. Външната среда също се усъвършенства отчетливо по-бързо от упованията през предходната есен. Данните за пролетта на 2021 година потвърдиха, че стопанската динамичност - както световно, по този начин и в още по-голяма степен в Европа - все по-малко страдат от пандемичната конюнктура. През април 2021 година цената на международната търговия доближи най-високо равнище в историята, подкрепено и от сензитивния растеж в цените на основни енергоносители и първични материали. Както износът, по този начин и вносът на Европейски Съюз пораства през май с към 1/3 по отношение на същия месец на 2020 година, на процедура изцяло компенсирайки резултата от пандемията. В множеството европейски стопански системи индустриалното произвеждане и продажбите на дребно регистрираха и съвсем огледален на спада от предходната пролет растеж, въпреки към момента в някои от по-тежко засегнатите страни равнищата да са под тези в предкризисната 2019 година През второто тримесечие Брутният вътрешен продукт на най-голямата стопанска система - Германия - нараства с 9,2% на годишна база, а в цялата еврозона - с 13,7%; описът може да бъде удължен.

Същевременно, от началото на годината редица институции и анализаторски организации непрекъснато покачват упованията си за растежа в България. Още през април МВФ предвижда растеж на Брутният вътрешен продукт от 4,4% през 2021 година, при започване на юли Европейската комисия в обновената си лятна прогноза увеличи упованието за растеж до 4,6% а Европейската банка за възобновяване и развиване - до 4,5%а. В края на юли в прогнозата на Българска народна банка растежът за тази година към този момент ще е 4,1%, а съгласно оценката на рейтинговата организация Fitch - 4,7%. Това са единствено няколко образеца - значимото е, че наклонността е обща и всички анализатори на процедура признават, че предходните им прогнози са били прекомерно внимателни и консервативни; разликата е с към 1,5 процентни пункта и повече. Ако прибавим и ценовия фактор - а точно, отчетливото повишаване на горива, съществени метали и други основни първични материали и материали - номиналната смяна в главните измерители на стопанската интензивност ще е евентуално още по-висока от до неотдавна предстоящата. Всичко това е мотив за префокусиране на целите на политиката от реакция на рецесии към структурни промени в среда на удобна макроикономическа динамичност и бързо възобновяване.
/Институт за пазарна икономика/
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР