Служебното правителство няма правомощия и не води преговори за закупуване

...
Служебното правителство няма правомощия и не води преговори за закупуване
Коментари Харесай

Вторите осем F-16 - пореден сблъсък между служебното правителство и ГЕРБ

Служебното държавно управление няма пълномощия и не води договаряния за закупуване на нови осем изтребителя F-16 Block 70. Това заяви за по-малко от 24 часа министерството на защитата.

От министерството припомнят, че Народното събрание утвърди план за пазаруване на 16 самолета - още по времето на третото държавно управление на Бойко Борисов. " Предвидено е реализацията му да се извърши на два стадия: първи - за придобиване на 8 самолета, и втори - за придобиване на още 8 самолета. В началото на 2019 година по предложение на Министерския съвет и вследствие на решение на Народното събрание за осъществяване на първия стадий бяха подписани четири контракта сред държавните управления на България и на Съединени американски щати за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и обвързваните с тях съоръжение, услуги и въоръжение ", гласи известието, с което се напомня, че утвърдените планове от Народното събрание са Проект за капиталов разход (ПИР) за " Придобиване на нов вид военен аероплан " (Решение на Народното събрание от 2 юни 2016 година, обнародвано в Дъждовни води, бр. 43, от 07.06.2016 г.), а след това и неговата актуализация - Актуализиран план за капиталов разход (АПИР) " Придобиване на нов вид военен аероплан " (Решение на Народното събрание, обнародвано в Дъждовни води, бр. 51, от 19.06.2018 г.).
 Партия МИР пусна сигнал до парламентарната комисия за злоупотреби поради самолетите F-16 Партия МИР пусна сигнал до парламентарната комисия за злоупотреби поради самолетите F-16
Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) пусна сигнал до краткотрайната комисия по проверката за определяне на злоупотреби...

Това, което се прави в този момент, е подготовка за реализацията на втория стадий на плана - т.е. придобиването на вторите 8 изтребителя. " Затова в този момент само вероятният метод е изпращане на писмо-запитване за даване на оферта и едвам след приемането на отговора, което би лишило от 6 до 8 месеца, може да бъде квалифициран ПИР с детайлни и правилни параметри като: цена, обсег, метод на заплащане и размер на вноските, периоди за доставка и така нататък ", споделят от Министерството на защитата. И прецизират, че писмото-заявка " не основава никаква правна и финансова обязаност на министерството за сключване на контракт ".

" Само след приемането на ПИР от Народното събрание (в случай, че същият бъде приет), може да се пристъпи към сключване на контракт, който ще бъде осъществен едвам откакто Народното събрание го ратифицира и даде зелена светлина на плана. Т.е. в тази ситуация става дума само за приемане на наложителна информация за осъществяване на плана . Крайното решение - по кое време, при какви условия и на каква цена България ще доокомплектова ескадрилата си с F-16 Block 70 е в пълномощията и отговорностите само на Народното събрание и на последващо постоянно държавно управление. Същият път беше извървян и при подписването на първия контракт ", обобщава министерството.

ГЕРБ не мисли по този начин

В декларация от парламентарната естрада, депутатът на обединението ГЕРБ-СДС Христо Гаджев сподели следното - че " служебното държавно управление на Радев развива потайно е процедурата по придобиването на още една партида бойни самолети F-16. Ние знаем, че държавните управления на Румен Радев имат афинитет към процедурите за придобиване на самолети и това постоянно става на мрачно ".
 Сделката за изтребителите F-16 - въпросите, които стоят Сделката за изтребителите F-16 - въпросите, които стоят
Докъде стигна модернизацията на армията ни, откакто от години се приказва и работи в три посоки - военновъздушните ни сили, военно...

Според декларацията, прочетена от Гаджев, " държавното управление в този момент е пратило искане за обвързваща оферта с точни цени и дати на доставка. Отговорът в действителност ще съставлява проектодоговор за новите F16. След приемането му, Министерски съвет ще внесе в Народното събрание план за капиталов разход с точните параметри на контракта. Веднага след възможното му приемане от Народно събрание, идващият кабинет би трябвало да подпише контракта. Важно е да се знае, че този документ ще има период на годност, с който идващото Народно събрание ще би трябвало да се съобрази. ".

Четейки декларацията, Гаджев съобщи, че " това е пътната карта, направена от държавното управление на ГЕРБ за идващото постоянно държавно управление ". Съответно той сподели и, че ГЕРБ " със удовлетворение установи, че продължаването на тази политика е верен метод ". " Само не разбираме за какво това се прави в цялостен мрак. Можем единствено да предположим, че се държи в загадка поради многото тежки думи, които бяха казани по тематиката. Да бъдат по този начин положителни и да дойдат най-малко в комисия по защита да ни срещнат ", се споделя още в декларацията на ГЕРБ-СДС.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР