Служебното правителство не може да насмогне на изменения в устройствените

...
Служебното правителство не може да насмогне на изменения в устройствените
Коментари Харесай

Министерствата не насмогват на промени в администрациите си

Служебното държавно управление не може да насмогне на промени в устройствените правилници на обособени структури. В момента текат следващи промени, които следва да бъдат замразени на фона на поръчките на договарящите партии за нова конструкция на държавното управление. В противоположен случай администрацията ще би трябвало да прави двойна работа и да променя конструкция, която одеве е била одобрена.

Това демонстрира инспекция на „ Сега “ за подложени на публично разискване промени в структурата на обособени звена. Може да се чака, че устройствените промени ще доведат и до назначение на нови фрагменти – това е обичаен метод за разбърквания в държавната администрация.

Видно е, че екипът към Кирил Петков няма самообладание да поеме нововъведенията . За втори следващ път в границите на мандата на служебния кабинет се оферират промени в правилниците на министерство на стопанската система, организацията за поощряване на дребни и междинни предприятия и държавната организация за научни проучвания и нововъведения към Министерски съвет.

Икономическото министерство под ръководството на Петков към този момент лиши от организацията към Министерски съвет Националния иновационен фонд, а в този момент й отнема и пълномощието да управлява изработването на Иновационната тактика за умна специализация. В претекстовете се твърди, че подобен план е бил създаден от икономическото министерство и с прехвърлянето на тази отговорност към държавната организация по нововъведения работата по тактиката е спряла и не е свършено нищо повече. В същото време иновационната тактика е отключващо изискване за използването на еврофондовете през новия програмен интервал.

Към момента държавната организация за научни проучвания и нововъведения, която е към Министерски съвет, резервира статута си на ръководещ орган на бъдещата европрограма за просвета и нововъведения. Не е ясно дали в тази част ще има промени – като длъжностен министър Кирил Петков считаше, че структурата към Министерски съвет е ничия, само че при възможното му утвърджаване за министър председател ще се явява неѝн директен шеф. В полето на новата оперативната стратегия се обрисува скупчване на отговорници – бе утвърдено предложение за основаване на ново министерство по дигитализацията, а нововъведенията като ресор се чака да минат към икономическото министерство.

На фона на течащите договаряния за кабинет следва да се замрази и препоръчаният за публично разискване план за напълно нов устав на Държавната организация за електронно ръководство. Тук периодите за публично разискване са съкратени с аргумента, че организацията е основна за осъществяването на Националния проект за възобновяване и резистентност – срокът за оферти по плана изтече на 26 ноември. В същото време в този момент се планува организацията да мине към новото министерство на дигитализацията, дружно с други структури от транспортното министерство.

Следва да се замрази и готвеното проектопостановление за основаване на координационен механизъм за предпочитаните планове в бранш „ Транспорт “ през новия програмен интервал. Тук е планувано координиращата роля за пътните планове по Механизма за Свързана Европа да е на Министерство на регионалното развитие и АПИ, само че „ Продължаваме промяната “ упорства АПИ да се реалокира в транспортното министерство. Против такова решение са Българска социалистическа партия и „ ИТН “, тъй че ориста на пътната организация не е ясна. Не е ясно и дали ще има вицепермиер по еврофондовете - който също има координираща роля по плановете в бранш " Транспорт ". 

 

ЧИЯ Е ТАЗИ ЧЕРГА 

Твърдението, че държавната организация за научни проучвания и нововъведения не е свършила нищо по иновационната тактика не дава отговор на истината, разяснява пред " Сега " ръководителят на организацията Марин Дановски.

Агенцията стартира да се структурира през март, а в този интервал България е изпратила направения план на иновационна тактика от екипа на икономическото минисетрство в Европейска комисия. Дълго време по плана нямаше противоположна връзка, разяснява Дановски. Според него в нито един миг ролята на икономическото министерство за правене на тактиката не е преставала да бъде основна.

" Има едно недоумение каква е ролята на организацията - да реализира взаимоотношението сред просвета, нововъведения и технологии. Това не е просто организация за нововъведенията. Нуждата от такава съгласуваност още повече ще нарасне, в случай че се сътвори и министерство на дигитализацията ", разяснява Дановски. Според него не е ясно по какъв начин икономическото министерство ще ръководи две оперативни стратегии с близки сфери - тази за конкурентоспособност и тази за просвета и нововъведения. " В случая се постанова съгласуваност на няколко министерства с политики в една и съща област и неслучайно йерархично организацията е към Министерския съвет ", разяснява Дановски.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР