Служебното правителство е задействало процедурата за въвеждане на Директивата за

...
Служебното правителство е задействало процедурата за въвеждане на Директивата за
Коментари Харесай

Лазар Лазаров: Невъзможен е нов размер на минималната заплата до 1 септември

Служебното държавно управление е задействало процедурата за въвеждане на Директивата за съответни минимални заплати у нас. Това сподели служебният вицепремиер и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров. Той изясни, че срокът за въвеждане на Директивата е 2 години, само че държавното управление ще постави старания разпоредбите да влязат в действие у нас по-рано. Според него е невероятно министрите да дефинират нов размер на минимална работна заплата до 1 септември.

Лазаров разяснява, че последните промени в Кодекса на труда, които гласоподаваха депутатите, затрудняват процеса.

Аргументите - главните статистически данни, които служат за установяване на минималната заплата, излизат в средата на август. Така на процедура не остава време за публично разискване, координиране и подготовка на постановлението на държавното управление.

Лазаров разяснява, че механизмът за установяване на минималната заплата не регистрира обществения разговор и разпоредбите, заложени в Директивата.

Работодателските организации сезираха еврокомисаря по работни места и обществени права, че е допустимо формулата за установяване на минималната работна заплата, призната от последния парламент, да нарушава европейското законодателство, съобщи Българска национална телевизия.

Междувременно страната към момента няма планове какъв брой ще коства изплащането на пенсиите и помощите на хората с изтекли решения на ТЕЛК. Промените бяха признати в края на януари. В обновения бюджет средства за тях не са планувани.

Служебният обществен министър съобщи, че до приемане на нов бюджет финансирането ще бъде обезпечено в изискванията на настоящото законодателство. През март ще бъдат възобновени заплащанията на хората, които са подадени от здравното министерство към Национален осигурителен институт. Колко са те обаче от института не дадоха отговор на формалното ни питане.

" Ще получат тези, които са подали документи в границите на нормативно избрания период и им е предоставена дата за експертно решение, която надвишава периода, който е очакван или такива, за които към момента комисиите не са се произнесли ", разяснява общественият министър Лазар Лазаров.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР