Служебното правителство е подписало тайно договорите за строежа на магистрала

...
Служебното правителство е подписало тайно договорите за строежа на магистрала
Коментари Харесай

Схемата АМ „Струма“: Служебният кабинет дава 1,2 млрд. на строители на Бойко с ТАЙНИ ДОГОВОРИ

Служебното държавно управление е подписало скрито договорите за градежа на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле, явно притеснявайки се от неодобрение от страна на екологични организации и локални поданици.

Двата контракта са за близо 1.2 милиарда лв. с Данък добавена стойност са подписани при започване на април, а по тях ще намажат обичани строители на ГЕРБ. По-късно е записано изискване, че ще влязат в действие, в случай че се обезпечи финансирането и при определено трасе. Самите контракти са оповестени на 12 май – петък, демонстрира регистърът на публичните поръчки, съобщи „ Медиапул “.

До момента пътната организация и районното министерство мълчат за подписването на договорите. Очаква се този факт да бъде разгласен през днешния ден, когато публично ще стартира доизграждането на пътния възел край Кресна, който е част от автомагистрала „ Струма “. Той ще се строи от обединяване отпред с „ ГБС Инфраструктурно строителство “. Дружеството взе участие в построяването на няколко лота на автомагистрала „ Струма “.

Протести

Въпреки подписването на договорите без фанфари и камери митинги въпреки всичко имаше. В края на април се състоя един в Кресна, проведен от Инициативен комитет за избавление на Кресненското дефиле.

Миналата седмица имаше втори пред Министерството на районното развиване в София. Тогава персонално служебният министър на районното развиване арх. Иван Шишков се срещна с протестиращите. Той ги увери, че даването на позволение за градеж на пътния възел край Кресна не предопределя трасето на автомагистралата, а задачата е да се избави издаденото позволение за оценка за въздействието на околната среда, което изтича през май 2023 година Ако това не бъде направено, автомагистралата през дефилето би трябвало да се върне в изходна позиция, уточни арх. Шишков.

„ Не може повече никой да няма храброст да вземе някакво решение и да се продължава напред. „ Струма “ би трябвало да се построи и това би трябвало да е законово… Най-важното, което успяхме да създадем, е да оставим опция и небосвод да бъде приключена автомагистрала „ Струма “, тъй като нещата можеха да бъдат върнати в изходна позиция и тогава щяхме да имаме доста по-голям проблем. Всичко, което може да се направи в границите на закона, ние го вършим “, разяснява арх. Шишков, представен от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.

Спорът за трасето

Спорът за трасето на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле се точи от години. Първоначално беше заложено да бъде прокопан най-дългият шосеен тунел в Европа с дължина от 15 км. Това беше по времето на първото държавно управление на ГЕРБ, когато министър на районното развиване беше Росен Плевнелиев.

След като той стана президент, под натиска на строителното лоби у нас трасето беше заменено. Дългият тунел беше заменен с източен обход на Кресна отвън дефилето. В един миг обаче се оказа, че този обход ще се строи отчасти. Само едно платно, което ще се употребява в посока от Гърция към София. Движението в другата посока – от София към гръцката граница ще минава по в този момент съществуващия път.

Това провокира недоволството на екоорганизации и локални поданици, които заляха Европа със тъжби. Така в края на 2019 година Европейската комисия блокира отпущането на парите за автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле. Тогава Брюксел сложи изискване за осъществяването на редица екологични ограничения.

Те са допълнение на екологичната документи по отношение на характерните цели за типовете и местообитанията, предмет на запазване в двете предпазени зони от мрежата „ Натура 2000 “, през които минава автомагистралата, понижаване на натиска от трафика върху природата и повишение на сигурността в правата от Е-79 през дефилето. Вече три години осъществяването на тези ограничения се бави. Чака се последната дума на Министерството на околната среда и водите. То обаче мълчи оглушително какви ги прави.

Това пречи да се подаде апликационната форма до Европейската комисия за утвърждение на финансирането на автомагистралата през Кресненското дефиле. Тя е измежду трите топ целта, заложени за финансиране дружно с тунела под Шипка и автомагистралата „ Русе – Велико Търново “.

Реклама

Строителите

Докато се точи данданията с избора на трасе на автомагистралата, ГЕРБ организира публични поръчки за избор на реализатори на разновидността с източен обход при Кресна. Те също бяха белязани от скандал. Оказа се, че без позволение пътна компания изследва трасето на автомагистралата. Виновни се оказаха горските, осъдени нямаше.

Двата търга събраха през 2019 година огромните български пътни компании. В края на 2020 година спечелилите в тях бяха ясни, само че ГЕРБ не посмя да подпише договорите, поради неналичието на финален вид на трасето и забележките от Брюксел.

Сега служебният районен министър арх.Шишков най-сетне реши да постави завършек на тази мъка и позволи подписването на договорите под изискване. Така, в случай че се стигне до строителството на сектора, цената на километър път, изграждан от обединяването отпред с ГБС ще бъде 36 млн. лева с Данък добавена стойност, а на това с водещ сътрудник „ Грома холд “ – 40 млн. лева с Данък добавена стойност.

Това обаче са цени от 2019 година и не е ясно дали компаниите няма да изискат индексация поради инфлацията, каквато законова опция имат.

Обединението ДЗЗД „ Автомагистрала Струма – 3.2.2. “ печели поръчката за построяването на лот 3.2.2. Според идейния план, лявото платно на сектора е с дължина 10.4 км. В него е включен и обходният път на Кресна с дължина от 5.5 км. При км 400 от обходния път на Кресна ще има площадка за отдих с ток, вода и канализация. По трасето ще има още 4 тунела,10 виадукта с приблизителна дължина към 3.6 км, 9 пресичания със селскостопански пътища.

В обединяването влизат „ ГБС-Инфраструктурно строителство “ АД, „ Главболгарстрой Интернешънъл “ АД и „ ЕПОС-Емпреза Португеза де Обрас Субтеранеас “ АД (Португалия). Договорът с тях е за 570 239 136 лева с Данък добавена стойност.

Доброто осъществяване на контракта е обезпечено със застраховка в „ Лев Инс “, като наградата е 5 на 100 от цената на контракта. ГБС са платили застрахователна награда от малко над 1 милион лв. за интервала от над 16 години – 5 април 2023 година до 4 септември 2039 година, сочат оповестените документи в регистъра на публичните поръчки. Толкова дълга гаранция до момента в никакъв случай не е давана, само че това е било категорично условие на АПИ, с цел да няма обвинявания и кавги.

ГБС е компанията, която печели огромните публични поръчки в строителството без значение кой е на власт. Компанията взе и контракт по скандалните инхаус процедури на „ Автомагистрали “ за 287 млн. лева за скоростния път Видин – Ботевград.

Изпълнителят на другия сектор от така наречен източен обход на Кресна е ДЗЗД „ АПП лот 3.2.1 “. В обединяването влизат „ Грома холд “ ЕООД (62%), „ Европейски пътища “ (20%), „ Водно строителство Благоевград “ АД (15%), „ Пътпроект “ ЕООД (2%) и „ Вахостав-СК “(1%). Договорът с тях е за 599 999 903 лева с Данък добавена стойност.

Те ще изградят сектор с дължина от 13.2 км. Достъпът до трасето ще бъде обезпечено посредством 3 пътни възела. В сектора са планувани 3 тунела, 10 виадукта с обща дължина към 3.5 км, както и 3 броя надлези и подлези.

Доброто осъществяване на този контракт е обезпечено със застраховка в „ Общинска застрахователна компания “ (ОЗК), зад която стои енергийният необут Христо Ковачки.

Премията по него е малко над 739 000 лева и тук за рекордно дълъг интервал от над 16 години. ОЗК е поръчител и по инхаус договорите за доизграждането на автомагистрала „ Хемус “. По-голямата част от компаниите в това обединяване пък са снабдители на материали и техника по на държавната „ Автомагистрали “.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР