Служебният регионален министър Иван Шишков е възложил проектирането на цялата

...
Служебният регионален министър Иван Шишков е възложил проектирането на цялата
Коментари Харесай

Магистралата Русе-Велико Търново ще бъде удължена до Маказа

Служебният районен министър Иван Шишков е упълномощил проектирането на цялата автомагистралата от Русе до Маказа, оповестява Българска телеграфна агенция. Това значи, че трасето на към този момент плануваният аутобан от Русе до Велико Търново ще бъде удължено. Шишков уточни, че главното трасе ще минава през Прохода на републиката.

До момента са утвърдени като Подробен организационен проект два стадия от бъдещата автомагистрала до обхода на Бяла “, разяснява Шишков.

Припомняме, че служебният кабинет дефинира аутобанът Русе – Велико Търново за обект от национално значение, с цел да задвижи строителството му. Само преди седмица стана ясно, че Агенция „ Пътна инфраструктура “ е подписала и договорите с изпълнителите. Това се случи след инспекция на АДФИ, която не откри проблеми при търга, макар че офертите на компаниите надвишиха в пъти прогнозната стойност на поръчката.

Общата дължина на двата сектора (Русе – Бяла и обходът на Бяла) е 76 км., като целият план коства над 1.5 милиарда лева Магистралата е включена за финансиране в пpoгpaмa „ Tpaнcпopтнa cвъpзaнocт “ 2021-2027 година, а строителството й ще продължи над 5 години.

Шишков не разяснява какъв брой би коствал подобен упорит план и какъв брой време ще отнеме строителството му. По думите на министъра в област Стара Загора ще минава още една автомагистрала, която ще слезе от Хаинбоаз и ще пресече автомагистралите „ Тракия “ и „ Марица “. Така през региона ще минават три автомагистрали. Икономически това ще бъде добре за региона, сподели още министър Шишков.

По думите му тунелът под Шипка е плануван неприятно и погрешно, „ тъй като е с по-една лента в посока “. Така е изпълнен и обходният път на Габрово, само че трасето няма по какъв начин да бъде разширено. Проектът няма да бъде спиран, а ще се осъществя в идващия програмен интервал на министерството, разяснява пред Българска национална телевизия министърът,

Не съм казвал, че ще бъде спиран. Казах само, че няма сериозен смисъл, тъй като обходът на Габрово е с по една лента в двете направления. Тунелът под Шипка е очакван по същия метод. Ефектът от тунела в този момент ще е най-малък и ще се дадат доста пари ", съобщи министърът.

Припомняме, че някогашният районен министър Гроздан Караджов също бе неудовлетворен от тунела под Шипка, като даже имаше желание да стопира плана, с цел да се проектира отначало с по-широко трасе и повече ленти за придвижване. Предвид тежкия трафик, който ще минава, упованията на министъра бяха за огромни тапи. Все отново, Караджов реши да действа плана и по този начин през юни Пътната организация и  водения от „ Хидрострой “ консорциум подписаха договорите за планиране и строителство на тунела.

Стойността на контракта е мaлĸo нaд 358 млн. лева c ДДC. Всъщност цената на поръчката бе към 320 млн. лева, само че тя не бе пределна. Така при отварянето на ценовите предложения стана ясно, че строителството на оборудването се оскъпява с 40 млн. лева. Cpoĸът зa пpoeĸтиpaнe e 8 мeceцa, a зa cтpoитeлcтвo – 3.5 гoдини. Пpoeĸтът e вĸлючeн зa финaнcиpaнe пo OΠ „ Tpaнcпopтнa cвъpзaнocт " 2021-2027 година

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинавтомагистрала Русе-Велико Търново Русе-Велико Търново Иван Шишков удължение длъжностен кабинет тунел под Шипка тунел Шипка ПоследниНай-четениИнфраструктура 24 Магистралата Русе-Велико Търново ще бъде удължена до Маказа Пазари 72 Октомври носи растеж от 32% в продажбите на коли в България Накратко 500 Вечерни вести: Охлаждане на имотния пазар в България; Русия е в криза Политика 448 За България в Шенген и резултата на пеперудата Любопитно 11313 Най-скъпият Мондиал в историята: Цените хвърчат, само че билети и места няма Пазари 10793 Голямото съветско петролно катурване набира скорост Индустрии 9384 Производителите на електрически автомобили горят пари с огромна скорост Политика 8726 И Швеция блокира България за Шенген Всички новиниОще от ИнфраструктураВиж всички
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР