Служебният премиер Гълъб Донев посети пострадалото от наводненията село Каравелово.

...
Служебният премиер Гълъб Донев посети пострадалото от наводненията село Каравелово.
Коментари Харесай

Донев: Ще се отпуснат средства и строителни материали за пострадалите от наводненията

Служебният министър председател Гълъб Донев посети потърпевшото от наводненията село Каравелово. Премиерът е там, с цел да ревизира на място дейностите на институциите за превъзмогване на последствията от бедствието в района.

Намираме се в обстановка, която демонстрира, че силата на човек е не да стои изправен и в никакъв случай да не пада, а когато падне да може да се изправи и всички институции, страната, всички доброволци, които вземат участие ни демонстрират, че силата е точно в това - да бъдем единни в напъните си да помогнем на всички потърпевши жители, които имат потребност от поддръжка на страната и обществото като цяло, съобщи от бедстващото село Донев.

Нещо неповторимо е, че няма потърпевши и починали. Да, има нанесени материални вреди. Стихията връхлита за секунди, а възобновяване изисква време и старания. Намираме се в стадия, в който всички старания и средства на страната са впрегнати, с цел да бъде възобновена инфраструктурата и домовете на хората, уточни още той.

Ще бъдат отпуснати средства, ще бъдат обезпечени и строителни материали като тухли, цимент и други. Ще бъдат отпуснати и диференцирано средства, с цел да може всяко едно домакинство да може да бъде подкрепено и да знае, че страната стои зад всеки един потърпевш от бедствието. Ще бъде належащо доставянето на краткотрайни жилища за хората, чиито домове са разрушени, съобщи служебният министър председател.

Премиерът сподели още де до няколко дни всичко, което е належащо ще бъде разказано от кмета на община Карлово и кметовете на обособените обитаеми места, които са потърпевши, с цел да има цялостната картина за нужните неща.

Той добави, че ще дават толкоз краткотрайни жилища, колкото са нужни.

Семействата, които имат деца възпитаници, също ще бъдат подкрепени, с цел да могат да посрещнат първия образователен ден почтено. „ Държавата е помислила и за това “, сподели Донев.

На 7 септември с решение на Министерския съвет ще бъдат отпуснати вода и храна от държавния запас за всички потърпевши села, както и за Сопот, където има проблем с питейната вода. Министерски съвет ще вземе решението за тази диференцирана помощ, която да отпусне на потърпевшите семейства, тъй че това да стане в напълно къси стокове - до седмица, 10 дни, с цел да може хората да бъдат спокойни в напъните, които ще положат за възобновяване на домовете им, изясни Донев.

Според министър-председателя до бедствието се стигна поради големите количества дъжд, паднали в Средна гора.

„ Виждате, че от няколко дни няма превалявания, само че реката е с доста висок дебит. Няма по какъв начин да се борим против стихията. Причината за наводненията е в големите количества дъжд, а не в това, че не са почистени деретата на реките. Да и изсичането на гората е проблем, само че тази сеч не е безразборна, за всяко изсечено дърво има позволение. Това се потвърждава и от фотосите, няма безразборна сеч, няма нарушавания “, сподели още Донев.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов прикани всички българи, които желаят да оказват помощ - с труд, храна, строителни материали, могат да го създадат. В общината има оповестени сметки, а доклад на средствата ще се прави всяка седмица. Кабаиванов бе безапелационен, че всяка стотинка ще бъде изразходвана обществено и по предопределение.

Пострадалите фамилии към този момент могат да аплайват за еднократна помощ в Агенцията за обществено подкрепяне. Общината и Агенцията ще работят на място, с цел да се съберат заявките на потърпевшите хора.

Донев честити и празника на всички бъглари. " Днес е денят на Съединението - ден, който в обстановката тук ни учи на държавност - институциите и хората, тъй като всички ние сме държавността. Можем да бъдем обединени и дружно и националният блян за обединяване не е акция, то е избор всеки ден, който се прави от всеки един от нас ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР