Служебният министърът на външните работи Светлан Стоев ще разговаря с

...
Служебният министърът на външните работи Светлан Стоев ще разговаря с
Коментари Харесай

Еврокомисарят по разширяването на срещи в София за евроинтеграцията на РСМ

Служебният министърът на външните работи Светлан Стоев ще беседва с еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи и с португалския външен министър Аугущу Сантуш Силва, чиято страна сега ръководи Съвета на Европейския съюз.

Вархеи и Силва ще бъдат на работно посещаване в България. Очаква се двамата да се срещнат с президента Румен Радев и със служебния министър председател Стефан Янев, с цел да обсъдят тематики, свързани с процеса на разширение на Европейския съюз.

От известие на Европейската комисия през вчерашния ден стана ясно, че португалското председателство на Европейския съюз и Европейската комисия подемат самодейност за превъзмогване на блокадата за начало на договарянията на Република Северна Македония (РСМ) за участие в Европейския съюз.

В телевизионно изявление министър председателят на Република Северна Македония Зоран Заев съобщи, че чака Португалия да реши разногласието с България до края на юни. Той даде да се разбере, че се надява на отстъпки.

Евроинтеграцията на Скопие е била една от тематиките на диалог сред немския дипломат в София Кристоф Айххорн и служебния министър председател Стефан Янев през вчерашния ден.

Министерството на външните работи заяви, че посланикът ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов е декларирал пред външния министър Буяр Османи, че България остава отворена за открит и прагматичен разговор, който да възвърне доверието и да засилва двустранното съдействие във всички сфери от съвместен интерес.

След срещите София Оливер Вархеи и Аугущу Сантуш Силва ще бъдат следобяд в Скопие, където ще беседват с управляващите в Република Северна Македония.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР