Служебният министър на земеделието Явор Гечев от БСП издаде заповед

...
Служебният министър на земеделието Явор Гечев от БСП издаде заповед
Коментари Харесай

Георги Костов: Забраната за износ на дърва е пиарски ход, веднага пада в съда и отново ще станем за смях в ЕС

Служебният министър на земеделието Явор Гечев от Българска социалистическа партия издаде заповед за възбрана за експорт на дърва за огрев към трети страни поради дефицит във вътрешния пазар. Лесовъдите обаче са безапелационни, че по този метод нито ще имаме повече необработена дървесина, нито цените ще паднат. Според огромна част от тях, по-скоро става дума или за пиар на служебния кабинет, или за опит да се запуши устата на разнообразни екоорганизации, които хвърлят в суматоха народа с апокалиптични изказвания, че биоразнообразието ни е застрашено поради износа. 

Оказва се обаче, че България търгува с минимални количества дърва за огрев към така наречен „ трети страни “ като Сърбия, Северна Македония и Турция. Западните ни съседи имат задоволително гори, а поради курса на турската лира, съвсем няма кой да се набута с наш занемарен материал в Турция. Заповедта му пък беше съпоставена в интернет със възбраната на военния министър от 19-и август за пиянство на алкохол и дрогиране в казармите. Форумите гръмнаха с реторичния въпрос това значи ли, че преди този момент на хора с автомати е било разрешено да вървят на работа пияни и надрусани. 

Faktor.bg потърси за коментар някогашния ръководител на Държавната организация по горите доцент Георги Костов, с цел да изясни какво цели заповедта на Явор Гечев, за какво площи в „ младежка “ възраст се афишират за вековни и къде останаха евтините дърва, които Корнелия Нинова даде обещание при започване на годината:

„ Тази заповед на служебния аграрни министър има две страни. Количествата дърва за огрев, които изнася страната ни за трети страни, са минимални – към 150 000 кубика, а в минали години бяха и по-малко. Втората страна е, че министърът не може да издава сходна заповед, тъй като Сърбия, Северна Македония и Турция са асоциирани членове на Европейския съюз. Като такива, те имат подписани контракти с Европейски Съюз за свободна търговия. Така че тази заповед опонира на европейските правила. Всяко едно заинтригувано лице, да вземем за пример експортьор на дървен материал към тези страни, в случай че апелира заповедта в административния съд, тя незабавно ще падне. По-неприятното е, в случай че засегнатите страни или компании ни съдят в Европейски Съюз. Тогава за следващ път България ще се изложи “, безапелационен е Костов. 

Бившият началник на ДАГ изясни и от къде идва по-скъпите дърва: „ Има една неуравновесеност поради повишение на цените на енерговносителите. Много хора се презапасяват, а други минават на дърва, като си мислят, че по този начин ще се отопляват по-евтино, което усилва търсенето. Освен това, имаше неправилни сигнали от Корнелия Нинова и от предходното държавно управление, че ще се раздават евтини дърва, което няма по какъв начин да стане, тъй като точно търсенето дефинира цената. Дърва ще има, в случай че са на пазарни цени. Колкото повече се приказва за някакви по-ниски цени, толкоз няма да има кой да добива и да продава под себестойността. Изходът е да се освободи пазарът. Хората, които имат фактически потребност, би трябвало да бъдат подпомагани от общественото министерство. Много от претендентите се записват, само че фактически нямат потребност от обществено подкрепяне. Освен всичко друго, има и доста мощна конкуренция. Фабрики, които преработват дървесина, употребяват към 3 млн. куб. м дървесина годишно, а част от нея става и за огрев. Те изнасят своята продукция, само че служебният министър не стопира този развой, тъй като тези заводи имат значимо значение за стопанската система на страната. Заповедта е пиар активност пред хората “, безапелационен е специалистът. 

Той разяснява и обещаните от Корнелия Нинова през януари евтини дърва за огрев, които народът още чака: „ Никога не е имало толкоз огромна повърхност на добитите дърва за огрев от разчистване на аграрни земи. Ако предходната година са били 100 хиляди куб. м, то тази са 300 000 куб. м. Когато Корнелия Нинова съобщи това, множеството горски стопанства, посредством описи на кметове, подадоха някаква информация. Т.е. кметовете споделят, че желаят 1000 кубика дърва, само че през идващите 3-4 месеца количеството е повишено с 3-4 пъти. Именно то, над авансово подаденото, няма да може да бъде изпълнено “. 

Георги Костов изясни и суматохата, която се основава от зелени екоорганизации, които тръбят, че ще останем без гори поради поголовната сеч на вековни гори: „ Т.нар. вековни гори са на 100 години. За дъбовите гори, които живеят 500-600 години, това е младежка възраст. Други дървесни типове имат по-къс живот. Така че тази параленост не е безусловно точна. Хубаво е да се опазват горите, които са в така наречен „ фаза на напреднала възраст “, защото имат доста характерна функционалност за биоразнообразието. Старостта обаче не е възраст, а положение. Дори и Европейският съюз не е дал тъкмо определение кои гори се намират в сходна фаза, а решението беше отсрочено. Нашите зелени екологични организации непосредствено спекулират с рамките към страните и стартират да плашат, че ще изчезне биоразнообразието. Лесовъдската процедура, която е на повече от 130 години в страната, е довела до това, че през днешния ден България има най-запазените гори в Европа, тъй като страната ни се намира в най-голяма повърхност на „ Натура 2000 “ – 58% от горите ни влизат в нея. Когато приказваш апокалиптични неща по малкия екран, ставаш забавен. Хората се поддават на плашене и одобряват всичко, което видят за чиста монета “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР