Служебният министър на здравеопазването да възстанови Наредбата за санитарните отстояния

...
Служебният министър на здравеопазването да възстанови Наредбата за санитарните отстояния
Коментари Харесай

Мая Манолова за новите проекти за горене на боклук в Девня: Да се забрани вноса на боклук и горенето му в населените места

„ Служебният министър на опазването на здравето да възвърне Наредбата за санитарните отстояния на замърсяващи промишлени предприятия до обитаемоте места, която беше анулирана още от държавното управление на Бойко Борисов през 2011г. “
За това прикани водачът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова във Варна във връзка плановете за създаване на 4 нови съоръжения за горене на отпадък в региона.
Г-жа Манолова и членове на гражданската платформа се включиха в разискването на желанието на Солвей соди за създаване на нова огромна апаратура за изгаряне на RDF от боклуци в Девня, обл. Варна, което се организира в кв. Повеляново нощес, с цел да изразят мнението си срещу вноса и изгарянето на боклуци в и към обитаемоте места в България.
Останалите публично известни планове за нови съоръжения за горене на отпадък в Девня паралелно с нова апаратура в Девня цимент, планът за нови мощности към инсинератора в Девня и оферти цех за горене на отпадък в с. Падина.
„ Не сме срещу да вкарат екологично чисти технологии, които да спестят въглеродни излъчвания в атмосферата, само че тъкмо изгарянето на боклуци не е решението, щадящо околната среда. “ – акцентира Мая Манолова, като добави, че инсталацията, която Солвей соди възнамеряват да изградят е с потенциал от 350 хиляди тона RDF от боклуци годишно, което е два пъти по-мащабен план от желанието на кмета на София за цех за горене на отпадък там.
Цялата област Варна създава под 70 хиляди тона РДФ на година, настрана циментовия цех внася още 60 хиляди тона на година. Т.е. няма свободна локална суровина. На процедура всичко, което ще се гори от нови съоръжения ще е импорт.
„ Защо не си горят боклука в Италия или Англия щом е толкоз екологично чисто, калорично и безпроблемно горенето на отпадък, а го пращат да го горим в България “ – попита реторично Манолова.
Тя се опълчи на желанието от компанията да проучат опцията за изгаряне непосредствено на разбъркан битов боклук с код 19 12 12, чийто импорт у нас е неразрешен.
Лидерът на Изправи се.БГ акцентира, че съоръжения за горене на отпадък в градовете е технология от предишното и актуалните технологии са свързани с потребление на зелен водород, хващане на въглеродни излъчвания, даже използването на природен газ е по-добра опция.

„ Коалицията, която избра Вежди Рашидов е реваншът на статуквото против опитите за смяна. Но и обединението, която стои против това не е обединението на смяната, а е обединението на войната “ – съобщи Манолова във връзка избора на ръководител на Народното събрание и опциите за последващо ръководство. Според водача на Изправи се.БГ Корнелия Нинова е подготвена да взе участие във всяка от тези обединения, която би ѝ подсигурила присъединяване във властта, да трудоустрои апарата си и да се задържи отпред на нейната партия.
„ Правителство, определено от обединението, която избра Вежди Рашидов ще е пагубно за България “ беше безапелационна Мая Манолова, тъй като по думите ѝ това е изменничество към вота и на дребното гласоподаватели, които отидоха да гласоподават този месец.
Манолова акцентира, че парламентарните партии се интересуват само по какъв начин да си обезпечат длъжностен задатък на служебните избори като Нинова още първия ден на Народното събрание внесе промени в Изборния кодекс за връщане на хартиените бюлетини. А ГЕРБ вместо да изпълнят обещанието си за таван на цената на бензина и дизела оферират повишение на налозите и митата върху съветския нефт, което може да е заслужено, само че не е решението на проблемите на българските жители. От Демократична България оферират промени в комерсиалния закон и несъмнено тематиката за Украйна назад в Народното събрание.
По думите на Манолова през това време грижата за елементарните хора липса. Тя прикани още веднъж за таван на цената на бензина и дизела до 2,50лв, фрапантно повишение на приходите с минимална заплата равна на издръжката на живот – най-малко 1260лв, повишение на заплатите в обществения бранш, преизчисляване на пенсиите, които още веднъж бяха излъгани. От гражданската платформа желаеха още таван на цените на съществени хранителни артикули
Мая Манолова поздрави Кабинета за решението да се откажат от въвеждане на две цени за електрическата енергия, които иха нараснали доста цената на тока за жителите. Вместо това тя настоя цялото вътрешно ползване у нас да премине на контролирания пазар като на борсата за ток да се търгува с големите облаги само електричеството за експорт.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР