Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов е завел граждански

...
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов е завел граждански
Коментари Харесай

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов е завел цивилен иск за клюка на стойност 65 000 лв. против публицистите от проверяващия уебсайт BIRD - Атанас Чобанов и Димитър Стоянов.

Причината - поредност от материали, изявления в обществените мрежи и медийни участия, отдадени на проблема с мрежата за въздействие към убития Мартин Божанов.

В началото на март Bird.bg разгласи, че има индикации за директни телефонни диалози сред Калин Стоянов, който през 2021 година е бил шеф на ГДБОП, а в този момент е министър на вътрешните работи, и към този момент починалия Нотариуса, който беше погубен показно в София през януари тази година.

Стоянов отхвърля това и упреква създателите на уеб страницата, че са засегнали престижа му.

От " Асоциацията на европейските публицисти " (АЕЖ) упорстват за незабавната оставка на Стоянов, като дефинират заведения иск като дело пестник (SLAPP).

" Намираме за неприемливо министърът на вътрешните работи да се пробва да заглуши работата на проверяващи публицисти, прибягвайки до правосъден тормоз в миг, в който както подозренията за корупция в Министерство на вътрешните работи, по този начин и проблемите със честите каузи плесници, съставляват тематики от висок и законен публичен интерес. Настояваме Стоянов да подаде оставката си и още веднъж призоваваме министъра на правораздаването Мария Павлова да докара до дъно работата по законодателните оферти за ограничение на SLAPP делата против публицисти и цивилен деятели ", се споделя.

АЕЖ-България се е срещнала в елементи с желае на Калин Стоянов против Чобанов и Стоянов и изрично е на мнение, че заведената молба носи характерностите на дело пестник.

" Министърът претендира, че изложените в материалите изявления изказвания и обстоятелства излизат отвън рамките на свободата на словото и засягат достолепието и престижа му, което “в случая е от изключително значение ” поради заемания от него върховен държавен пост. Претенцията на ищеца е в несъгласие с практиката на Европейския съд по правата на индивида, съгласно която неприкосновеността на политиците се употребява от по-ниска степен на протекция от тази на елементарните жители, изключително що се отнася до журналистическа рецензия ", прибавят публицистите от Асоциацията.

SLAPP (или " стратегически процеси, ориентирани против присъединяване на обществеността " ) са правосъдни искове, постоянно завеждани от богати или овластени персони против медии и обособени публицисти.

Обикновено задачата им не е да бъдат извоювани - а да упражнят финансов напън против проверяващите издания и да ги принудят да престанат да отразяват проблеми с висок публичен интерес от боязън за съществуването си.

В желае, с който АЕЖ са се срещнали, Стоянов възразява против потреблението на анонимни източници от страна на създателите на BIRD.bg, което е освен е тяхно право, само че и отговорност в случаи, в които осветяването им би заплашило сигурността на информаторите им.

Още при започване на месеца служебният вътрешен министър се закани да търси правата си в съда във връзка " безумията и неистините, които се приказват по негов адрес през последните дни ".

В собствен пост във Фейсбук той се оплаква от обществени офанзиви, внушения и неистини и споделя, че е завел цивилен иск против " уебсайт и лица, определящи себе си като " проверяващи публицисти ".

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР