Служебният министър на правосъдието Крум Зарков съобщи във Фейсбук, че

...
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков съобщи във Фейсбук, че
Коментари Харесай

Крум Зарков подпечата закона за разследване на Иван Гешев

Служебният министър на правораздаването Крум Зарков заяви във " Facebook ", че е през днешния ден е сложил държавния щемпел на указа на президента Румен Радев за обявяване в Държавен вестник на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, въвеждащ механизъм за следствие на основния прокурор.

Измененията, с които се вкарва механизъм за следствие на основния прокурор, влизат в действие три дни след обнародването им в Държавен вестник.

Предвижда се в случаите, когато е налице легален мотив за започване на следствие против основния прокурор или негов заместител, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС).

След постъпването им, формираната кореспонденция ще се разпределя неотложно на арбитър, избран на инцидентен принцип, който краткотрайно ще бъде назначен на служба прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКС), с цел да се отговори на конституционното условие наказателното гонене да се организира от прокурор. Предвидено е да се назначава и прокурор, осъществяващ надзор върху дейностите на прокурора, водещ следствието на основния прокурор.

През промените в Наказателно-процесуален кодекс депутатите одобриха и съответни промени в Закона за правосъдната власт. Решенията на пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) по повод назначение и освобождение на основния прокурор се одобряват с болшинство не по-малко от 13 гласа, а решенията за назначение и освобождение във връзка с избирателен член на Висш съдебен съвет, ръководителя на Върховния касационен съд и ръководителя на Върховния административен съд (ВАС) се одобряват с болшинство не по-малко от 17 гласа, реши дефинитивно Народното събрание.

В период до три месеца от влизането в действие на този закон Народното събрание и органите на правосъдната власт стартират процедура за нов избор на членове на Висшия правосъден съвет, реши Народното събрание.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР