Служебният министър на отбраната заяви, че искаме спешно изтребители на

...
Служебният министър на отбраната заяви, че искаме спешно изтребители на
Коментари Харесай

България ще купува две подводници от Италия

Служебният министър на защитата съобщи, че желаеме незабавно изтребители на лизинг за 10 години

България продължава да води диалози с италианските си сътрудници за закупуване на две електрическо-дизелови подводници. Това разгласи пред служебният министър на отбранатаДимитър Стоянов. Както е известно България от години няма настояща подводница.

" Състоянието в Черно море към този момент е радикално друго. Още при предното държавно управление започнаха договаряния с Италия за две електрическо-дизелови подводници. Сега продължаваме диалозите. В края на другата седмица ще замине група от България за диалози с италианската страна - съобщи Стоянов. - Вървим към възобновление на подводния ни флот. Решение, несъмнено, ще вземе Народното събрание, ние ще подготвим всичко ".

Димитър Стоянов сподели също по този начин, че провокиралата неспокойствие и политическо говорене възможна договорка за шведски изтребители " Грипен " в действителност не е за закупуването им. А и не било говорено единствено с Швеция, а и с още няколко страни, като от Франция също са пратили оферта.

" Когато поех поста на министър, продължих започнатото от държавното управление на Кирил Петков. То още на 1 юни е пуснало писма до Швеция, Франция, Съединени американски щати, Испания, Италия. През септември откликнаха Франция и Швеция. С две идентични писма поканвам още веднъж делегации от тези две страни да дойдат в България и да продължим диалозите. Става въпрос за 10 самолета на лизинг. За да са сравними офертите сме определили един период от 10 години. След изплащането на този лизинг към този момент зависи от офертата и най-много от цената в нея - има два разновидността: да ги върнем или да ги закупим. Моето персонално предпочитание е да ги върнем, само че зависи от цената и това ще го реши Народното събрание. Аз не се боря за " Грипен ", а за въздушен суверенитет ", посочи Стоянов.

Той още веднъж уточни, че актуалните съветски изтребители, които са на въоръжение в българските Военновъздушни сили, са с стеснен запас и за тях няма аварийни елементи и " това постанова срочни ограничения, с цел да се откри заместващ аероплан ", до момента в който дойдат първите 8 американски изтребителя F-16.

Според Стоянов сега се водят диалози с Полша за два мотора за МиГ 29, плюс поправяне на още 6, само че нямало към момента параметри за идния контракт. " Очакваме полската страна да откликне с повече детайлности. Тези мотори ни трябват незабавно, с цел да може летците ни да летят ", сподели министърът.

Според него има заложени разноски от 6.6 милиарда лева за закупуване на ново въоръжение на българската войска на два стадия - до 2032 година Димитър Стоянов се надява също по този начин бюджетът на МО за 2023 година да бъде в размер на 2% от Брутният вътрешен продукт, тъй като армията ни не се е модернизирала в последните 30 години.

Той удостовери, че украинският дипломат е изискал от него страната ни даде тежко въоръжение на Украйна, само че в това искане не участвали самолети.

Що се отнася до вероятно ускорено приемане на Украйна в НАТО, Стоянов, сходно на президента Румен Радев, е срещу.

" Украйна е във война и, в случай че хипотетично бъде призната ускорено, а войната не е завършила, това значи, че НАТО влиза автоматизирано във война - посочи Стоянов. - И генералният секретар на НАТО не е за ускорено участие на Украйна, някои страни също - Словения, Хърватия... Разумното държание е спорът да бъде решен по кротичък метод и по-късно да се взема решение за участие на Украйна ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР