Служебният министър на икономиката Даниела Везиева иска оставките на тримата

...
Служебният министър на икономиката Даниела Везиева иска оставките на тримата
Коментари Харесай

Даниела Везиева иска нови оставки в ДКК


Служебният министър на стопанската система Даниела Везиева желае оставките на тримата членове на съвета на шефовете на Държавната консолидационна компания.

Тя съобщи преди дни, че ще изиска оставката на тримата членове на Съвета на шефовете на ДКК поради решението им да уволнят изпълнителния шеф Ваня Караганева.

Считам несъмнено, че дейностите на ДКК уронват престижа на Министерството на стопанската система, както и дават явен сигнал, че този състав не желае да бъде изменен моделът на ръководство на сдружението. Това съобщи министърът на стопанската система Даниела Везиева на брифинг пред медиите във връзка с проблема с ДКК и даде знак, че ще изиска оставката на тримата членове на Съвета на шефовете на сдружението.

" Може би решението за освобождението им е закъсняло, само че когато аз станах министър организирах среща с тях, те ми обясниха, че предходното ръководство е било обвързвано с предписание от страна на министрите, било им е налагано взимане на избрани решения ", разкри Везиева.



" Подадох ръка да работим дружно, тъй като би трябвало да има последователност и считах, че техният опит би бил добра добавена стойност за изчистване на имиджа на ДКК и във връзка с усвояването на 500 млн. лв. за язовирите, и за държавния комплекс, и за „ Дунарит “, разяснява министърът.

Тя изясни, че ще им изиска оставките, тъй като съветът на шефовете са изнесли изказвания, които не дават отговор на истината - декларацията, която е подписала изпълнителната директорка, че била в служебни или трудови правни отношения, което изрично не е правилно, както и договорът за адвокатски и е нанесла вреда.

" Изненадах се от медийната им акция - при първото служебно държавно управление тогава ДКК нямаха уебсайт, очевидно не са смятали, че би трябвало да осведомят за всички процедури, които се текли. Но в този момент, когато ние се борим да създадем процесите транспарантни и законни, този медиен интерес им служи за нещо. За какво - очевидно ще стане ясно след време. Но желае ми се към техния апел да сезират Европейската прокуратура за това какво е направила изпълнителната директорка, да ги помоля да включат и тематиките, които ние видяхме - за язовирите, за държавния комплекс, по какъв начин са сключвани контракти с търговски сдружения, които да дават адвокатски услуги - тематики, за които биха били по този начин положителни и тях да ги включат ", уточни Везиева.

Бордът на холдинга упреква Караганева в " незаконни дейности и безотговорни бездействия ", които нанасят съществени финансови вреди на ДКК и на страната.

В отговор Везиева изрази изненадата си, че тримата шефове даже не са повдигнали тематиката преди да вземат това решение и не са свикали по подобаващ ред съвещание на Съвета на шефовете.

Сезирана от сигнал от изпълнителния шеф на ДКК (другият е Рая Каназирева) и медийни изявления, Софийската градска прокуратура заяви, че е била разпоредена инспекция по случая.

Самата Караганева е безапелационна, че от встъпването ѝ в служба като изпълнителен шеф на ДКК се е управлява само от интереса на страната.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР