Служебният министър на финансите Росица Велкова ще бъде повикана на

...
Служебният министър на финансите Росица Велкова ще бъде повикана на
Коментари Харесай

Парламентът привиква спешно финансовия министър заради бюджета

Служебният министър на финансите Росица Велкова ще бъде извикана на чуване в 48 Народно заседание, с цел да изнесе информация за положението на Бюджет 2022 година и да показа концепциите на МФ за бюджета за идната година.

Очаква се това да се случи в петък, 21 октомври, на третия ден от работата на новия парламент.

Делян Добрев анонсира, че все още има единодушие единствено по предлагането за удължение на обезщетителната мярка с таван на цената на тока за бизнеса до 250 лева и през цялата 2023 година

Това е решението от срещата на ГЕРБ, Политическа партия и Българска социалистическа партия в понеделник. Двете най-големи парламентарни групи взеха решение да се отзоват на поканата на Корнелия Нинова за диалози по бюджета и обществената политика в новия парламент.

Бившият вицепремиер Калина Константинова, Искрен Арабаджиев и Венко Сабрутев са представителите на Политическа партия, които пристигнаха на срещата с екипа на Социалистическата партия.

" Обсъждахме съществени предпочитани ограничения, които са за поддръжка на бизнеса и хората, и приемане на най-важните законопроекти в идващите месеци, които са изискване за приемане на пари по Плана за възобновяване и резистентност. 2.6 милиарда лева са на карта, в случай че не се придвижим бързо със съставянето на комисиите и законодателните начинания. Не би трябвало политическата неустойчивост да е мотив, който да не разреши приемането на това основно законодателство. Ще пожелаеме чуване на министъра на финансите, с цел да забележим осъществяването на бюджета и да се подготвим извънредно бързо за договарянията и приемането на идващия бюджет ", сподели Константинова след срещата.

ГЕРБ вземат участие с някогашния финансов министър Кирил Ананиев, Делян Добрев и Александър Иванов.

" Не постигнахме единодушие по всички ограничения, които предложиха обособените партии, защото се образуваха разноски и дефицити, които ще утежнят бюджета за идната година. Тук поражда въпросът за размера на недостига и неговото финансиране. Знаете какво е отношението на интернационалните и на вътрешните пазари във връзка с излъчванията на служебното държавно управление. Нашата стратегия също се планува да се продължат обезщетенията за бизнеса. Мнението ни е, че би трябвало да се облегнем главно на бюджета за 2022 година и да продължат ограниченията от тази в идната година ", сподели Ананиев.

" Тази зима и идната 2023 година ще бъдат най-трудните от 1997 година до момента. Защо? Защото последните данни на Българска народна банка демонстрират предстоящ напредък от 0,1% ", сподели Делян Доберв. " Правителство няма, бюджет няма, двете леви партии горе на срещата желаеха харчене ", приключи той.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи също дойде на срещата.

" Всички рецесии желаят ограничения, а обезпечеността на ограниченията е с дефицити. Проблемът е по какъв начин дефицитът ще се компенсира, откакто дълговите пазари са в объркано положение. Не единствено за България, за цяла Европа. Прогнозата е, че обстановката ще се усложнява. Нямаме общо решение, никакво. Всички сме на мнение, че би трябвало да продължат обезщетенията за бизнеса и популацията. Въпросът е по какъв начин това ще се случи, в какви размери и от кое място ще се финансира това. Затова е извънредно значимо да има болшинство, което да поеме отговорност за тези политики. Ситуацията в Европа и у нас ще се утежнява фрапантно и това е видно ", сподели Цонев, като разяснява, че не е оптимист в това отношение.

Корнелия Нинова (БСП) е предложила и " ограничения за надграждане " на обществената политика.

" Представихме таван на цените, две цени, поддръжка за цената на тока за стопанската система, увеличение на минималната работна заплата, преизчисляване на пенсии - по какъв начин това би се отразило на недостига, по какъв начин той да бъде затрупан. Останахме отворени за последваща среща, откакто изслушаме министъра на финансите ", сподели Нинова. По думите ѝ срещата е била " ползотворна ", като категорично акцентира, че това не са договаряния за болшинство.

Демократична България, " Български напредък " и " Възраждане " оповестиха, че няма да влизат в договаряния.

" Това е тяхно решение, несъмнено, може би това демонстрира, че тези тематики не са значими за тях. За нас те са най-важни, изключително в идващите зимни месеци ", сподели Нинова.

Тя разгласи, че е свикала срещата изпреварващо преди свикването на 48 Народно заседание, " тъй като, има или няма държавно управление, бюджетът е несъмнено събитие - би трябвало да го приемем, до каквито и различия да стигнем между тях като парламентарни групи ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР