Служебният кабинет води България към огромни рискове, свързани с газовите

...
Служебният кабинет води България към огромни рискове, свързани с газовите
Коментари Харесай

Служебният кабинет тика България към опасни газови капани

Служебният кабинет води България към големи опасности, свързани с газовите доставки. При това министрите, назначени от президента Радев, си служат с октровени заблуди, с цел да оправдаят внезапния цех назад към Кремъл и " Газпром ". Резултатите от тези маневри може да са печални - от ново ненадейно прекъсване на съветските доставки до каузи за милиарди в международни арбитражи, които България да загуби поради гафове на служебния кабинет.

Вчера на брифинга в Министерски съвет министърът на енергетиката Росен Христов съобщи, че като дойдели доставките от Русия, можело да се доближи доста на ниска цена микс от под 250 лева за мегаватчас ( цената за август, избрана от КЕВР е 297,89 лева, а прогнозата за септември е над 300 лева.) 

Всъщност съветският газ няма по какъв начин да е доста на ниска цена, тъй като цената му за българския пазар по дълготрайния контракт с " Газпром " е  " вързана " за цените на европейските пазари - 70% от цената на синьото гориво зависи от котировките на нидерландската борса TTF, а останалите 30% се образуват съгласно цените на петрола и нефтените деривати за 6-9 месеца обратно От началото на август междинната цена за 16 работни дни на TTF е 215,93 евро за мегаватчас и продължава да се качва, като през вчерашния ден по обяд доближи месечен връх от 292 евро.

 

Сметки

При усреденото равнище от началото на август от съвсем 216 евро или 421,07 лева./мвтч излиза, че единствено борсовата съставния елемент от 70% от котировките на TTF e 294,75 лева Като добавим и 30-те % влияние на цените на петрола,  или към 21 лева за мегаватчас, цената на „ Газпромекспорт “ за септември би била най-малко 315,23 лева Вчера работодателските организации твърдяха, че за бизнеса границата на търпимост била 250 лв.. А съгласно шефа на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев при помиряване с " Газпром " можело да се реализира цена от 200 лв.. Не стана ясно от кое място идва тази фатасмагорична информация на Велев.   Още повече че от Кремъл и " Газпром " заплашиха, ще продължат курса към все по-скъп природен газ като възмездие против Европа, която поддържа Украйна във войната с агресора.   
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР