Служебният кабинет прие l i,sod постановление, с което се одобряват

...
Служебният кабинет прие l i,sod постановление, с което се одобряват
Коментари Харесай

Кабинетът отпусна над 31 млн лв за първа вноска за вторите 8 F-16


Служебният кабинет одобри l i,sod разпореждане, с което се утвърждават спомагателни разноски по бюджета на Министерството на защитата за 2022 година в размер на  лева, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Средствата са нужни за възнаграждение на първата вноска по интернационалните контракти BU-D-SAD и BU-P-LBC за придобиване на осем нови самолета F-16C/D Block 70. Сделката, която неотдавна мина през Народното събрание, включва и боеприпаси, средства за образование, средства за поддръжка, аварийни елементи, първична поддръжка и образование за Българските военновъздушни сили, както и за придобиване на многофункционална система за систематизиране на информация - взаимна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и обвързвана с нея поддръжка и съоръжение.

В началото на декември компанията производител „ Локхийд Мартин “ направи изказвания до медиите, в което заяви, че е почнало сглобяването на първия български изтребител F-16. „ България ще получи потвърдено най-съвременна система, която ще обезпечи десетилетия на съгласуемост с НАТО “, декларират от компанията.

С новата договорка се чака България да се снабди след няколко години с ескадрила от 16 нови F-16.

В същото време стана ясно, че Съединени американски щати изненадващо отстраняват всички ограничавания и условности за продажбата на десетки изтребители F-16 на Турция. Всички те бяха предвиждани и налагани поради покупката от страна на Анкара на съветски ракетни комплекси С-400.

Разпоредби, които слагат условия за покупката от Турция на самолети F-16, са били отстранени от законопроекта за бюджета за защита на Съединени американски щати, оповестява сега Анадолската организация, представена от Българска телеграфна агенция.

В окончателната версия на Фискалния закон за националната защита на Съединени американски щати за 2023 година, с който АА се е срещнала, ситуациите, сложени от Камарата на представителите за ограничение на покупката на F-16 от Турция, са отстранени.

Законопроектът, утвърден от Конферентната комисия на американския Конгрес, формирана от представители на Камарата на представителите и на Сената, за разрешаване на различията по даден законодателен акт, не съдържа никакви клаузи, обвързващи продажбите на F-16 с ограничаващи условия.

Премахването на съответните клаузи пристигна, след като поправките, ограничаващи продажбата на изтребители F-16 на Турция, отпаднаха и от сенатския законопроект за военния бюджет на Съединени американски щати, припомня организацията.

С премахването на разпоредбите в законопроекта от Конферентната комисия, Конгресът на Съединени американски щати бе лишен от коза да наложи някои ограничавания върху пазаруването на F-16 от Турция въз основа на закона, показва АА.

През октомври предходната година Анкара изиска да се снабди с 40 изтребителя F-16 и съвсем 80 комплекта за рационализация на стойност, която се прави оценка на 6 милиарда $.

Доставките на американско въоръжение за Турция стана обект на разногласия в Съединени американски щати, откакто Анкара закупи съветски ракетни системи С-300, поради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето потомство F-35.

Турция заплаши, че може да се обърне към други страни като Русия за доставка на съвременни изтребители, в случай че Съединени американски щати откажат да доставят F-16.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР