Служебният кабинет предлага всички фирми, извършващи дейност в отраслите на

...
Служебният кабинет предлага всички фирми, извършващи дейност в отраслите на
Коментари Харесай

Нови идеи за облагане печалбата на „Лукойл-Нефтохим“

Служебният кабинет предлага всички компании, извършващи активност в браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването, да бъдат обложени с спомагателен налог за тази и идната година. Така се оказва, че освен рафинерията " Лукойл- Нефтохим ", за която се прави смяната, ще би трябвало да заплати по-голям налог за свръхпечалбата си, само че и други компании от посочените стопански действия, заяви „ Сега “.

Министерският съвет е внесъл в Народно събрание промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които плануват облагане с 33% от горницата над среднопретеглената облага за последните четири години. Това облагане е наречено „ краткотрайна солидарна вноска ", която ще бъде внасяна в държавния бюджет.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов и минисърът на стопанската система Никола Стоянов към този момент лансираха концепцията за облагане на свръхпечалбата на " Лукойл " за да се реализира намаляване на крайните цени на горивата у нас. От предлаганата законова смяна не е ясно по какъв начин действително може да стане това.

От ГЕРБ също оповестиха, че ще предложат законови промени със същата цел. Бургарската рафинерия осъществя големи облаги през последните две години за над 3 милиарда лева поради евтиния съветски нефт, който преработва, с помощта на дерогацията на санкициите на Брюксел, издействана от страната, само че цените на горивата на пазара следват покачването на петрола на европейските тържища, уточни Делян Добрев от ГЕРБ.

" Това е измиване на ръцете от страна на страната, едвам каже - ето, взимаме ограничения ", разяснява икономистът Лъчезар Богданов. " Всички знаем, че " Лукойл " не заявяват облага у нас, едвам последната година това се случва. Трябва да се мисли за различен метод по какъв начин да се накара компанията да заплаща облагата си в България ", уточни икономистът.

Днес енергийната комисия в Народното събрание ще разиска решение, с което да задължи служебното държавно управление да предприеме ограничения за понижаване на цените на горивата. Ще бъде разисквано и предложение за нови обезщетения за тока, който заплащат небитовите консуматори, след 1 януари 2023 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР