Служебният кабинет прави следваща крачка, за да реализира търсенето и

...
Служебният кабинет прави следваща крачка, за да реализира търсенето и
Коментари Харесай

Кабинетът създава Център за спешна помощ по въздух

Служебният кабинет прави последваща крачка, с цел да осъществя търсенето и спасяването по въздух. Проект на разпореждане, качен за публично разискване, планува основаването на Център за незабавна здравна помощ по въздух. Той е препоръчан от министъра на опазването на здравето Асен Меджидиев.

Обсъждането на проектопостановлението е по бързата процедура – в 14-дневен период, защото първите вертолети ще бъдат обезпечени от средата на годината.

Предметът на действия на центъра е оказване на незабавна здравна помощ на болни и потърпевши лица на местопроизшествието и по време на превозването, както и обезпечаване на медицински експерт или екип при осъществяване на въздушен превоз на донори на органи и на органи, предопределени за трансплантация, кръв и кръвни съставки.

Записано е, че е належащо в незабавен порядък да се обезпечат нужните 68 щатни бройки за съставяне на новият Център за незабавна здравна помощ по въздух. В структурата му влизат и 4 бази за оказване на незабавна помощ по въздух – в гр. София, гр. Долна Митрополия, гр. Варна и Безмер. Заради това ще са нужни спомагателни средства в размер на 8 500 000 лева в т. ч. средства за личен състав в размер 6 800 000 лв. за обезпечаването на възнагражденията на чиновниците в годишен размер.

Въздушният превоз е предоставен на Държавния авиационен оператор. Припомняме, че това стана, откакто кабинетът закри особено основаното сдружение за опериране на новите хеликоптери, които България чака – „ Хели Мед Сървиз “.

С възлагането на активността на Държавния авиационен оператор се подсигурява доста по-лесно и безпроблемно взаимоотношението с другите ангажирани в активността държавни служби - тези на Министерството на здравеопазването, Министерството на превоза и известията, на Министерството на вътрешните работи и на други. В тази връзка, министъра на опазването на здравето има задължението да обезпечи екипите от квалифицирани медицински експерти “, се показва в проектопостановлението.

Дейността на Центъра ще се реализира от:
Стационарни екипи, като тук влизат стационарни диспечерски екипи в координационната централа;Мобилни незабавни екипи – Реанимационни, лекарски, долекарски и домедицински екипи
Около 15% от обитаемоте места са с време за достъп в диапазона над 30 минути, при които оказването на съответна здравна помощ при незабавни положения е мощно затруднено. Съществува известна неравнопоставеност на популацията във връзка с времето за достъп до незабавна здравна помощ, която съгласно европейските стандарти е най-ефективна, в случай че бъде оказана в границите на до 20 минути от случая, се показва още в документа.
Увеличение на щатната бройка в разнообразни филиали
С постановлението се насочва и искане за увеличението на щатната бройка на Министерство на здравеопазването, в частност на центровете за незабавна здравна помощ, заради нуждата от откриване на филиал за незабавна здравна помощ в гр. Сърница (20 щатни бройки) и в гр. Приморско (26 щатни бройки). За задачата ще са нужни 1 621 300 лева за заплати.

В рамките на разчетените бюджетни параметри за интервала 2024-2025 година, министерство на опазването на здравето няма опция да обезпечи нужните средства активността на спомагателните екипи “, се показва в проектопостановлението.

Проектът на акт ще окаже влияние върху държавния бюджет кумулативно през актуалната и през идващите бюджетни години, защото по бюджета на Министерството на здравеопазването не са планувани средства в размер на 10 121 300 лв. на годишна база, за увеличението на щатната бройка на Министерство на здравеопазването, в частност на центровете за незабавна здравна помощ.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР