Служебният кабинет отложи отдаването на 7 плажа на концесия, за

...
Служебният кабинет отложи отдаването на 7 плажа на концесия, за
Коментари Харесай

Служебният кабинет отложи 7 плажни концесии

Служебният кабинет отсрочи отдаването на 7 плажа на концесия, с цел да бъде взето решението от постоянно държавно управление. Това излиза наяве от оповестената стенограма от съвещанието на Министерския съвет на 6 октомври, откри инспекция на Mediapool, откакто travelnews.bg заяви за решението.

Става въпрос за два плажа в област Варна - " Камчия " и " Кабакум – юг ", и пет в област Бургас - " Василико " (Царево), " Созопол - запад ", " Червенка ", " Свети Влас - централен " и " Сарафово – юг ".

Министърът на туризма Стела Балтова пази концесиите с оглед гарантирането на сигурността на плажуващите и новия туристически сезон Лято 2022.

Премиерът Стефан Янев, както и част от министрите, обаче не споделят мнението ѝ. Основният мотив точките да бъдат отсрочени е неналичието на конкуренция. За шест от седемте морски концесии на плажове има единствено по един претендент. Единствено за плаж " Свети Влас - централен " са подадени две предложения, само че зад тях седи едно и също лице, излиза наяве от стенограмата.

Служебният министър председател даже стартира концепцията, че при липса на интерес от страна на претенденти в процедурата е по-добре страната сама да поеме защитата на плажните линии, като назначи спасители и обезпечи здравното им обслужване.

Причините за забавянето

Концесионните процедури за 7-те плажа са почнали в края на мандата на третото държавно управление на Бойко Борисов през април.

След това са спрени, поради наложения мораториум от 45-тото Народно заседание върху разпоредителни дейности на кабинета " Борисов 3 ".

Следващият парламент не постанова възбрана, само че следва нова спънка от страна на Министерството на финансите. То се произнася, че концесионните хонорари са доста ниски.

Следва полемика с Министерство на финансите, което упорства за разработване на нова методика за установяване на минималния размер на концесионните хонорари. За задачата е основана работна група за новата методика, само че все пак концесиите за 7-те плажа са импортирани за разглеждане в Министерския съвет.

Балтова : Концесионните хонорари не са ниски

Пред министрите Стела Балтова пази тезата, че избраните концесионни хонорари за 7-те морски плажа не са ниски, тъй като тези морски линии не са атрактивни.

Министърът на туризма показва, че концесионирането на плажовете, както и отдаването им чартърен, е един непрекъснат развой, който има единствена цел да обезпечи живота и здравето на плажуващите. Изтъква, че един от тях даже е бил неохраняем. Казва, че плажовете имат огромно значение за развиването на туризма.

" Това ни стимулира да приключим стартираните процедури, а точно с финалния акт - решение на Министерски съвет, да се дефинира концесионер ", декларира Балтова. Тя отбелязва, че няма правна спънка те да бъдат завършени.

Съобщава и че се приготвят към 15 нови морски концесии.

Янаки Стоилов : Чадър и шезлонг по 40 лева дневно

" Впечатлението ми е, че тези концесионери са добре разпределени, откакто на никое място съвсем не е имало конкурентно присъединяване и не знам дали не е по-добре завършването да бъде отсрочено ", споделя някогашният към този момент правосъден министър и сегашен парламентарен арбитър Янаки Стоилов.

Той отбелязва и високите цени за плажни такъми за плажовете на Камчия - по 13.50 лева на чадър и на шезлонг. Това значи, че туристите ще би трябвало да заплащат по 40 лв. дневно за сянката.

" Аз и по тази причина зададох въпроса - за какво в този момент " , споделя от своя страна министър председателят Стефан Янев.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев счита, че откакто едно постоянно държавно управление е почнало процедурите, то би трябвало да бъдат приключени от постоянен кабинет, още повече че ще има нова методика за пресмятане на концесионните хонорари.

Министърът на районното развиване арх. Виолета Комитова дава образец с, с който стартира " скандал при започване на нашето служебно държавно управление ". Става въпрос за така наречен преместваем обект, който в действителност е огромно заведение на плажната линия, само че страната нищо не може да направи.

" Преместваем обект, който по смисъла на Закон за устройство на територията не е градеж и ние не се занимаваме с такива градежи. Това е като пейките и чадърите в градината. Те не са градежи. Не можем да ги премахнем. Превишени права на концесионера. Главния проектант го глобяваме, че е позволил административна неточност. Но никой не може да отстрани тези градежи на " Смокиня - юг " и най-сетне ние се показахме една безсилна страна ", споделя Комитова. Тя добавя, че в договорите на концесионерите с изключение на таксите, чадърите и другите задължения, би трябвало да има ангажимент към тези градежи.

Регионалният министър споделя, че на всички места се натъкват на този проблем и на процедура страната е по-слаба от концесионерите.

Отлагането на концесионните процедури

" Даже да не се занимавате с тези проблеми аd hoc, включете представители на министър Комитова в тази работна група и подгответе този резултат, който ще излезе като разбор, като предложение за бъдещи дейности да бъде съобразено с цялата законова база на страната, а не да се постанова обособени институции да влизат и да се разправят по подобен метод. Едва ли не с пиратски начини концесионерите да ни извиват ръцете ", установи министър председателят Стефан Янев.

Според него би трябвало да се сътвори държавна конструкция, която да се грижи за част от плажовете.

" Включително тази работна група, госпожо Балтова, да прегледа опцията там, където има един претендент концесионер, страната да не отдава този плаж на концесионер, а да си направи конструкция, която да си наема базисните спасители и страната да си прибира таксите, и да се грижи за плажа. След като плажът е държавна благосъстоятелност, страната би трябвало да се грижи за него ", споделя Стефан Янев.

И по този начин се стига до отсрочване на вземането на решения по 7-те концесионни процедури.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР