Служебният кабинет на президента Румен Радев предлага минималната заплата да

...
Служебният кабинет на президента Румен Радев предлага минималната заплата да
Коментари Харесай

След като парламентът одобри 850 лв. Служебната власт се сети да предложи 770 лв. минимална заплата

Служебният кабинет на президента Румен Радев предлага минималната заплата да се усили от 1 януари на 770 лева Това гласи план на разпореждане на Министерския съвет, оповестен за публично разискване. Предложението на краткотрайната власт идва, макар че тя отхвърли да внесе план за бюджет за 2023 година в Народното събрание, а предлага само специфичен закон, с който да се удължи действието на тазгодишния бюджет и следващата година.
Публикуваният план бе изваден 24 часа, откакто депутатите се сплотиха в Народното събрание и гласоподаваха съвсем единомислещо обвързването на минималната заплата като 50% от междинната заплата от 1 януари. При дефинитивно приемане това би означавало 850 лева базово заплащане от 1 януари. Предложението е на " Българска социалистическа партия за България ". 
Служебният финансов министър Росица Велкова се оплака, че повдигането на минималната заплата на 850 лева би влошило недостига на държавния бюджет с близо 1 милиарда лева При догадка на растеж с 60 лева до 770 лева това също ще утежни недостига, само че с към 300 млн. лева По данни на Национален статистически институт наетите на минимална заплата към края на 2021 година са към половин милион души.
Междувременно стана ясно, че служебното държавно управление ще бъде готово до края на годината с квалифицирания от него проектозакон за въвеждане на еврото в България. Това заяви Росица Велкова. Законът има за цел да регламентира публичните връзки, свързани с приемането на еврото като публична валута в страната. С него ще се фиксира курсът на превалутиране, по какъв начин ще се изведе левът от обращение, какъв ще е методът и срокът за подмяна на парите в брой, разпоредбите за превалутиране на цени, заплати, обществени помощи, ограниченията за отбрана на потребителите, наказания и други.
Приемането на така наречен Закон за еврото е процедура, която стартира с влизането на прибалтийските страни във валутния съюз. На процедура законът ще обхване точките, изписани и в плана на Плана за приемане на еврото.
Преди дни на конференция огромният бизнес моли към държавното управление скоро да стартира акция за еврото и да отдели бюджет за нея. Велкова пък сподели, че сега се прави разбор на пуснатата предишния месец анкета към дребните и междинни предприятия за възможните им усложнения и нови разноски при промяна на валутата. Резултатите от него се чакат до края на месеца.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР