Служебният финансов министър Асен Василев предупреди, че ако държавният бюджет

...
Служебният финансов министър Асен Василев предупреди, че ако държавният бюджет
Коментари Харесай

Асен Василев предупреди, че ако държавният бюджет не бъде спешно актуализиран, няма да има пари за заплати

Служебният финансов министър Асен Василев предизвести, че в случай че държавният бюджет не бъде незабавно обновен от Народното събрание, служебното държавно управление ще стартира да харчи от заложения буфер от 398 милиона лв..

Министърът изясни, че досега Covid ограниченията са финансирани посредством вътрешни преструктурирания.

Асен Василев сподели още, че харчене от буфера значи министерствата да останат без пари за заплати и прехрана, като няма да може да се заплаща и по мярката за опазване на заетостта 60 на 40.

Служебното държавно управление умолява депутатите да образуват бюджетната комисия и да стартира разглеждане на актуализацията на годишната план-сметка.

Пари има – 2 милиарда лв. ще съберат повече до края на годината, само че те не могат да се харчат. Асен Василев:

„ Парите за здраве ще би трябвало да бъдат на база активиране на буфера, което значи всички тези министерства да останат без средства за погашение на заплата и прехрана.

Буферът е един член, записан в закона, който споделя – вземете 5% от парите на министерство на вътрешните работи и ги използвайте за здраве, а Министерство на вътрешните работи какво да прави? “

Дори с харчене на буфера бюджетът може да издържи до края на октомври, акцентира Василев. Той очерта вероятен сюжета без актуализация.

„ До края на октомври ще се оправим отгоре-отгоре, без 60 на 40.

Може би ще има опция да се продължат 50-те лв. (добавка към пенсиите – б.р.) септември, за октомври не е ясно.

Пари за избори ще има ноември месец, живот и здраве, в случай че има парламент, безусловно в границите на седмица до две седмици ще би трябвало да прави актуализация, с цел да вдигне разходните тавани – т.е. да ни даде опция тези насъбрани средства, които ги има, да бъдат изхарчени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР