Служебните министри на туризма Илин Димитров и на труда и

...
Служебните министри на туризма Илин Димитров и на труда и
Коментари Харесай

Работници от трети страни ще спасяват туризма у нас

Служебните министри на туризма Илин Димитров и на труда и обществената политика Лазар Лазаров разискаха ограничения за превъзмогване на дефицита на фрагменти в туристическия бранш преди началото на дейния летен сезон.

Двамата дадоха висока оценка на координацията и съдействието сред двете министерства и набелязаха ограничения за развиването му в бъдеще, оповестиха от Министерството на туризма.

В диалога участваха заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева и изпълнителните шефове на Агенцията по заетостта Полина Маринова и на Главната ревизия по труда Екатерина Асенова.

Вече са подхванати дейности за увеличение на екипите на Агенцията по заетостта и дирекция " Миграция " на Министерството на вътрешните работи, ангажирани с обработката на заявки на работодателите за достъп до пазара на труда в България на служащи отвън Европейски Съюз, което ще докара до по-бързото издаване на съответните позволения. 

Предвидени са и организационни ограничения за възстановяване на координацията и усъвършенстване на процедурата за продан на документи сред виновните институции, което ще облекчи и форсира наемането на фрагменти за сезонна претовареност в туристическия бранш.

Министър Илин Димитров изрази удовлетворение от подхванатите нормативни промени, които дават опция притежатели на хотели след края на зимния сезон да реалокират чиновниците си в собствен обект в летен курорт по омекотен ред.

" Тази мярка доста ще облекчи бизнеса, тъй като по този метод работодателите ще могат да разчитат на добре подготвени и висококвалифицирани фрагменти. Достигнали сме стадий на развиване, в който би трябвало да приказваме освен за брой туристи, само че и за качество на продукта, който предлагаме и тук фрагментите са от извънредно огромно значение ", акцентира министър Илин Димитров.

Той добави, че се работи интензивно по разширение на съдействието сред Министерството на туризма и професионалните гимназии по туризъм за образуване на учебни надпревари във всички 28 регионални градове за да се даде поле за изява на младите фрагменти в бранша и да се насърчат контактите им с работодателите.

Министър Лазаров показа изискванията и облекченията за наемане на непознати служащи, регламентирани в спогодбите за контролиране на трудовата миграция, каквито България е подписала с Грузия, Молдова и Армения.

Той акцентира, че Министерството на труда и обществената политика ще продължи да работи за идентифициране на други страни за съдействие в тази сфера. Обмисля се и омекотен ред за подаване на документи от работодателите при кандидатстване за наемане на по-голям брой непознати служащи.

В края на април, на среща с управлението на Асоциацията на индустриалния капитал в България, министър Димитров уточни, че в бранш " Туризъм " работят към 200 000 души, а непряко - най-малко два пъти повече.

" Ние нямаме проблем с туристите, а с фрагментите в туризма ", разяснява тогава министърът. По него данни, оповестени пред публицисти в средата на февруари, кадровият дефицит в страната е сред 30 и 35 %. Комплексни са аргументите за този недостиг, те са свързани с имиджа на бранша, заплатите, неговия сезонен темперамент, уточни тогава Димитров.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР